Nyheter

Svenska bibelsällskapet blir partner till Bokmässan 2026

Folkbildning blir temat då ny översättning av Nya testamentet lanseras

Om två år kommer temat på Bokmässan i Göteborg vara folkbildning. En av Bokmässans samarbetspartner blir då också Svenska bibelsällskapet.
– Oerhört glädjande och samtidigt ansvarsfullt, säger Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Göranzon i en kommentar till Dagen.

Årets upplaga av Bokmässan har pågått sedan i torsdags och avslutas under söndagen. Men redan nu har temat för Bokmässan 2026 – om två år – presenterats: folkbildning.

”I en tid där desinformation och ökad polarisering hotar den demokratiska dialogen, blir folkbildning en central kraft för att främja förståelse, kritiskt tänkande och det demokratiska samtalet”, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande där folkbildning beskrivs som ”ett av de mest aktuella och angelägna temana i vår tid”.

”Med djupa rötter i 1800-talets folkrörelser, som syftade till att ge människor verktyg att förändra sina liv och samhället, har folkbildningen spelat en central roll i demokratins och det svenska välfärdssamhällets utveckling”, står det vidare.

Lansering av ny bibelöversättning

Temat arrangeras med flera samarbetspartner: Folkbildningsrådet, Svenska akademien, Göteborgs universitet tillsammans med Folkuniversitetet och Svenska bibelsällskapet.

Att Bibelsällskapet är en av huvudaktörerna beror enligt Anders Göranzon på att Bibelsällskapets nya översättning av Nya testamentet, NT 2026, lanseras samma år.

– Det är en stor händelse och Bokmässan är en naturlig plats att finnas på i samband med lanseringen. Vi upplever att det finns ett genuint intresse av Bibeln. Det finns också en insikt om att tro och andlighet kan bidra med viktiga perspektiv i folkbildningen, säger han till Dagen.

Vad innebär det rent praktiskt att vara samarbetspartner? Får ni vara med och bestämma programmet?

– Vi blir en av flera partners. Vi kommer att dela på Folkbildningsscenen och även ansvara för ett antal seminarier. Så vi får verkligen bidra till programmet i temat folkbildning. Vi kommer att nätverka med kyrkor och samfund, våra huvudmän, och med många andra aktörer som vill vara med och bidra med perspektiv på tro och andlighet med Bibeln som resonansbotten.

”Har aldrig varit viktigare”

Trots att det återstår två år till arrangemanget har aktörerna enats om flera viktiga beståndsdelar för temat: Demokrati och medborgarengagemang, Särskilt fokus på språk och kultur, Kritiskt tänkande och digitalisering samt Existentiell hälsa och samhällsgemenskap.

Offentliggörandet av temat för 2026 kom på fredagen – samma dag genomfördes också en programpunkt på Yttrandefrihetsscenen där Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, presenterade en avsiktsförklaring för temat.

– Folkbildningens roll i samhället har aldrig varit viktigare. Vi står inför en tid då kunskap och kultur inte bara är avgörande för det offentliga samtalet, utan även för människors personliga utveckling och förmåga att delta aktivt i samhället, sa hon.

Nästa år kommer mässbesökarna också få ett smakprov på temat för 2026 år upplaga av Bokmässan. Då kommer nämligen alla samarbetspartners gemensamt arrangera ett seminarium som ett startskott för satsningen. ”Detta förberedande seminarium kommer att ge en försmak av vad som väntar och inleda diskussioner om folkbildningens roll i vår tid”, står det i pressmeddelandet.

---

Fakta: Bokmässan i Göteborg

  • Bokmässan, länge känd och marknadsförd som Bok & Bibliotek, är en bokmässa som arrangeras årligen på Svenska Mässan i Göteborg. Den startades 1985 och genomförs i slutet av september.
  • Bokmässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen.
  • Varje upplaga av Bokmässan har ett eller flera huvudteman: i år Sápmi och Rymden. 2025 år tema/teman offentliggörs under söndagen då året bokmässa avslutas.

---

Fler artiklar för dig