Nyheter

Rektorn på Asbury: Gud använde de ungas telefoner till en helig, viral väckelse

Universitets anställda berättade om lovsångsmötet på universitet i Asbury som pågick i veckor • Menar att generation Z har en särskild, andlig längtan.

Ett och ett halvt år har gått sedan den ”virala väckelsen” ägde rum. Rektorn skulle inte göra något annorlunda om det skulle hända igen, säger han nu.

SEOUL, SYDKOREA. – Det här var inget vi hade planerat för. Men vi hade bett om det, säger Jeannie Banter, en av skolans anställda, om de speciella veckorna i februari förra året.

Den kristna skolan Asbury University i Kentucky, USA, blev epicentrum för en massiv tillströmning av kristna i vad som ofta kallas Asburyväckelsen (”Asbury Revival”).

Det som började som en vanlig morgongudstjänst på skolans campus utökades med vad eleverna upplevde som en speciell gudsnärvaro. Mötet varade i hela 16 dagar och skolan uppskattar att runt 50 000 personer tittade förbi. Besökare vallfärdade från mer än 200 skolor i USA, och ett antal andra länder.

Skolan tillkännagav aldrig mötena offentligt. I stället spreds nyheten via sociala medier, och i synnerhet Tiktok, där videor från mötena fick mer än 30 miljoner visningar.

– Vi är vana vid att kritisera våra telefoner, men här såg vi att Gud använde de ungas telefoner. Det blev en helig, viral väckelse, säger Sam Kim, professor vid skolan.

Mötena bevakades i flera av de stora medierna i USA.

Jeannie Banter, ansatt ved Asbury university

Stolt över självuppoffrande elever

– Jag är inte särskilt fantasifull, så jag var säker på att mötena skulle avslutas efter några timmar. Andra övertygade mig att hålla dörrarna öppna hela natten, och lyckligtvis hade de rätt, säger Kevin Brown, president för Asbury University.

I onsdags delade han, tillsammans med en rad andra anställda, erfarenheter från Asbury-väckelsen under Lausanne-kongressen i Seoul, Sydkorea.

Rektorn är stolt över vad skolan fick ta del av.

– Jag har aldrig sett en sådan självuppoffring för andras skull. Det flyttades bord så att tiotusentals gäster kunde komma och vara med om detta, säger han till Vårt Land.

Han menar att det som hände i Asbury visar att den så kallade Generation Z, det vill säga de som är födda runt 1997 till 2012, har en särskild andlig längtan.

– Vi ser att generation Z skiljer sig från tidigare generationer. När de är med är de verkligen med, och de värdesätter autenticitet.

Han poängterar att det som kännetecknade mötena var att de inte hade kända personer eller profilerade talare som frontade mötena. Gudstjänstteamet stod vid sidan av scenen, eftersom de inte ville att människor skulle få uppmärksamheten.

Detta trots att det inte saknades stora namn som ville bidra.

– Vi var vid en punkt där vi kunde få in alla stora namn i den evangeliska världen på en gång. Men det ville vi inte, säger Brown.

Dr. Kevin Brown, rektor for Asbury university

Hade separat vakt för eleverna

Att ta emot tiotusentals besökare var inte heller problemfritt, särskilt eftersom skolan ligger i en liten stad i Kentucky, med bara 6 000 invånare.

De många gästerna, och köerna som sträckte sig långt utanför skolans område, skapade utmaningar för eleverna.

Personalen erkänner att många studenter förmodligen hade den bästa tiden under de första dagarna av väckelsemötena, innan tillströmningen blev så massiv. För att ta hand om eleverna såg väktare och personal till att ha egna områden bara för eleverna, där det fanns utrymme för vila och samtal.

”Jag tror att mycket har förändrats”

Efter 16 dagars sammanhängande möten avslutades campusväckelsemötena, medan Asbury återgick till en mer regelbunden skolrytm. Samtidigt dök liknande möten upp på flera andra platser i USA.

Skolledningen framhöll att syftet aldrig var att avsluta väckelsemötena, utan snarare att sprida dem till nya platser.

När du ser tillbaka nu, hände det?

– Ja, jag menar det. Jag har tidigare sagt att det värsta som kan hända är att vi beskriver detta som ett intressant, sociologiskt fenomen som uppstod i februari 2023. Men jag tror att vi ser en spridning av en starkare längtan, framför allt bland de yngre generationerna. Det är något vi ser inte bara i Kentucky, utan på många ställen i USA och resten av världen.

Jeannie Banter understryker att skolmiljön har varit annorlunda sedan februari förra året. Hon menar att hon ser en tydlig skillnad i hur eleverna behandlar varandra, och att deras gemensamma erfarenheter gör att man kan vara mer öppna med varandra.

– Tittar man på campus så är allt som tidigare. Men tittar man på oss så är allt annorlunda, säger hon.

Skulle inte göra något annorlunda

Det är inte första gången den här typen av möten har brutit ut på Asbury. Skolan har flera gånger varit epicentrum för olika väckelserörelser, bland annat 1970, då skolan hade väckelsemöten oavbrutet i sex dagar. Efteråt ska omkring 2 000 evangelisationsteam ha skickats ut från skolan.

Tror du att vi kan se något liknande från Asbury igen?

– Om historien upprepar sig igen så gör den det. Men om det händer så är det inte för att vi försöker provocera fram det. Jag tror faktiskt att många kommer att vägra, eftersom det var så ansträngande, säger Brown.

Skulle du göra något annorlunda i så fall?

– Jag tror inte det. Det var så många val som gjordes som vi känner var inspirerade av Gud, och vi såg att Gud ledde. Jag skulle inte göra något annat än det.

---

Fakta: Asbury

  • Asburyuniversitetet är ett universitetet i den lilla staden Wilmore, strax utanför Lexington, i den amerikanska delstaten Kentucky.
  • Universitetet drivs på kristen grund och har omkring 1 500 studenter.
  • Den 8 februari 2023 påbörjades en schemalagd gudstjänst, som sedan spontant fortsatte och pågick dag onatt i ungefär två veckor.
Bild från Asbury univeristet, där en bönestund inte ville ta slut och nu pratas det om att en väckelse brutit ut.

---

Fler artiklar för dig