Nyheter

Pingstkyrkans hejarklack hoppas på ny succé för IFK Värnamo

Kyrkans hejarklack åter på läktaren under söndagens match.

IFK Värnamo kämpar för att undvika de sista platserna i fotbollsallsvenskan. Mot topplaget Djurgården får de extra hjälp av den hejarklack som pingstkyrkan Arken Värnamo drog ihop förra veckan.
– Det var verkligen glädje och kärlek på vallen och vi hoppas kunna få bidra till det nu på söndag igen, säger församlingens föreståndare Albin Karlsson till P4 Jönköping.

Det har varit en tung säsong för IFK Värnamo. Med sex omgångar kvar av allsvenskan ligger laget på tolfte plats, precis ovanför det negativa kvalstrecket. Alla poäng är viktiga och inför den förra omgången, då IFK Värnamo mötte bottenlaget Västerås, tog klubbchefen Lisa Lidén kontakt med Arken Värnamo och frågade om pingstförsamlingen skulle kunna tänka sig att bidra till att höja stämningen och heja fram hemmalaget.

Inför matchen berättar Albin Karlsson för Dagen att han först blev ställd när frågan kom, men att han efter lite betänketid bestämde sig för att tacka ja.

Uppslutningen från församlingen blev också stor och när domaren blåste av matchen mot Västerås hade kyrkans klack hjälpt IFK Värnamo till en viktig 2–0-seger genom att bland annat sjunga Som en härlig gudomskälla, mer känd som Pärleporten.

Pingstkyrkan i Värnamo ställde upp med en hejarklack då det lokala fotbollslaget kämpar för att vara kvar i Allsvenskan. Pastor Albin Karlsson var med som hejarklacksledare till den välkända sången Pärleporten.

Tänker fortsätta föra samtal

Efteråt uttryckte många tacksamhet till kyrkan och för några dagar sedan bestämdes det att klacken ska finnas på plats på Finnvedsvallen åtminstone under dagens match. Vad som händer därefter är fortfarande oklart.

– Vi behöver fundera lite och diskutera vidare om vi kan se en förlängning eller hur vi kan vara och tillsammans med staden och IFK Värnamo skapa en god supporterkultur. Men det tänker vi fortsätta föra samtal om, säger Albin Karlsson till P4 Jönköping.

Himmelsk stämning senast

Matchen mot Djurgården, som ligger på andra plats i serien och fortfarande har en liten chans att vinna SM-guldet, lär bli en betydligt svårare utmaning än Västerås – både på planen och på läktaren. Stockholmslaget brukar nämligen alltid ha med sig en stor mängd supportrar till bortamatcherna.

– För att det ska finnas en klack måste det finnas engagemang från, precis som Albin säger, staden och supportrarna. Det är inte riktigt alltid upp till oss som klubb att starta i gång det även om vi givetvis ska uppmuntra det. Men sedan kände vi att vi behöver få lite mer ös på vallen, det var därför vi tog initiativet, säger IFK Värnamos klubbchef Lisa Lidén till P4 Jönköping.

– Stämningen och känslan som vi hade på Finnvedsvallen i söndags var, får man säga himmelsk eller?, fortsätter hon till.

Religiös banderoll fick tas ned

Många av de som tänkte heja på IFK Värnamo i söndagens match befann sig på söndagsförmiddagen i Arken Värnamo för att fira gudstjänst. Och faktum är att även IFK Värnamos klubbchef Lisa Lidén var i kyrkan.

Mot slutet blev hon intervjuad av Albin Karlsson. Han bad henne bland annat berätta hur det kom sig att hon hörde av sig till församlingen inför matchen mot Västerås. Hon förklarade att det var en av klubbens styrelsemedlemmar som ringde och berättade att en person i Nässjö hade sagt att Pingstkyrkan i Värnamo kunde tänka sig att ha en hejarklack.

– ”Va”, sa jag. ”Okej, jag ringer”, och så ringde jag dig Albin och sedan var det liksom klart. Klappat och klart. Jag har aldrig varit med om något så snabbt faktiskt. Och så tänkte jag i mitt stilla sinne ”Undra hur det här går?”. Men det gick ju bra.

Lisa Lidén berättade att Värnamosupportrar i Stockholm, som brukar heja på laget när de spelar matcher i huvudstaden, fick ta ned en banderoll där det stod ”Gud vid vår sida” eftersom det var ett religiösa budskap.

– Och det är klart att när jag då ringer pingstkyrkan så kunde allt hända. Men det första som hände var faktiskt när jag kom in på kontoret så sa jag ”Vet ni, jag tror vi har en ny klack – från Pingstkyrkan”. Och det tog två minuter så satte vår säkerhetschef på Pärleporten och sedan var det klart. Vi har nynnat på den allihop nu rätt länge.

Tolfte spelaren tillbaka

Albin Karlsson avslöjade därefter att närmare 180 personer hade anmält sig för att vara med i kyrkans hejarklack vilket fick Lisa Lidén att haja till.

– Oj, då måste jag lösa biljetterna!

Albin Karlsson överlämnade också med glimten i ögat två gåvor, bland annat ett särskilt framtaget sånghäfte till IFK Värnamo med titeln Segertoner. Detta tackade Lisa Lidén för och konstaterade att klubben, i och med kyrkans hejarklack, nu har fått tillbaka den så kallade tolfte spelaren, det vill säga publikstödet som kan lyfta hemmalaget.

Därefter bad Albin Karlsson och resten av församlingen för sin stad, för IFK Värnamo och för Lisa Lidén.


---

Fakta: Arken Värnamo

  • Pingstförsamlingen, som har sina lokaler i centrala Värnamo, firade 100-årsjubileum i början av 2024.
  • Det var i januari 1924 som 29 eldsjälar formerades, de flesta sprungna ur den lilla gemenskap som redan fanns i Karlsfors utanför Hörle, åtta kilometer norr om Värnamo, till en församling i Värnamo.
  • Kyrkan heter formellt Pingstförsamlingen i Värnamo, men kallas ofta för Arken och har i dag strax under 800 medlemmar. Namnet Arken tillkom i samband med att kyrkan byggdes 1996 och syftar på att platsen ska vara en räddningsplats.
  • Albin Karlsson har varit föreståndare för församlingen sedan i april 2023.

---

Fler artiklar för dig