Nyheter

Kristna politiker i Libanon sörjer Nasrallahs död

”Må Gud ge den stora martyren en stor plats i himlen”

På lördagen dödades Hizbollahs högsta ledare, Hassan Nasrallah, i en israelisk attack i Beirut. Efteråt har två framstående kristna politiker i Libanon uttryckt sorg över nyheten.
”Symbolen är borta, legenden är född, och motståndet fortsätter”, skrev en av dessa, Suleiman Frangieh, på X.

Det är inte bara shiamuslimer som sörjer att Hassan Nasrallah är död. Trots att Hizbollah är en shiamuslimsk politisk och militär grupp i Libanon är flera av landets kristna ledare till exempel allierade med den av många länder klassade terroristorganisationen.

Suleiman Frangieh, ledare för Libanons kristna parti Marada – och den presidentkandidat som Hizbollah tidigare har ställt sig bakom – använder ord som symbol och legend för att beskriva Hassan Nasrallah på X.

Den tidigare libanesiska presidenten Michel Aoun, grundare av partiet Free Patriotic Movement, är liksom Suleiman Frangieh kristen maronit. Free Patriotic Movement är enligt den amerikanska tidskriften Newsweek allierad med Hizbollah, publicerade ett längre inlägg där han hyllade Hassan Nasrallah som en martyr för landet.

”Med hans eminens, generalsekreteraren i Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallahs martyrskap, förlorar Libanon en framstående och ärlig ledare som ledde det nationella motståndet på vägen mot seger och frigörelse. Han var trogen sitt löfte och trofast mot sitt folk som besvarade hans kärlek, tillit och engagemang”, skrev Michel Aoun på X.

Politiskt dödläge

Michel Aoun, som var president i Libanon 2016–2022, beskriver Hassan Nasrallah som ”en hedervärd vän”. Han varnar också för ”farorna” som Libanon ”står inför som ett resultat av den pågående israeliska aggressionen”.

”Må Gud ge den stora martyren en stor plats i himlen”, fortsätter Michel Aoun.

Libanon har en oskriven regel sedan självständigheten 1943 att presidenten måste vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim. Michel Aoun var landets senaste president, men hans mandatperiod tog slut i oktober 2022 och på grund av ett politiskt dödläge har det inte gått att välja någon efterträdare. En av kandidaterna är dock Suleiman Frangieh och enligt tidningen Times of Israel har Hizbollah uttryckt sitt stöd för honom.

Presskonferens i kyrka

I en text som publicerades 2016 beskrev Expressens utrikesreporter Kassem Hamadé, som i många år har varit stationerad i Beirut, Suleiman Frangieh som ”en av Hizbollahs starkaste allierade”.

I samma text tar Kassem Hamadé också upp en presskonferens i kyrkan Mar Michael i Beiruts södra förort tio år tidigare, den 6 februari 2006, då Michel Aoun och Hizbollahledaren Hassan Nasrallah utfärdade en politisk viljeförklaring. ”I praktiken blev det en ny allians mellan den kristne Aoun och shiamuslimska Hizbollah”, skriver Kassem Hamadé.

---

Fakta: Libanon

  • ”Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. De kristna, maroniterna, söker fortsatt stöd i väst och landets muslimer i grannländerna. Mellan 1975 och 1990 rasade ett inbördeskrig som berörde hela regionen och motsättningar, särskilt med Israel, återkommer. Krigen har följts av en ekonomisk kris så djup att det natursköna landet vid Medelhavets östra kust beskrivits som ‘en stat som kollapsar i slow motion’.” Källa: Utrikespolitiska institutet.

---

Fler artiklar för dig