Nyheter

Gruvbolaget köpte dem en ny kyrka - den gamla förs nu bort på hjul

Frälsningsarmén i Kiruna fick en helt nybyggd kyrka av gruvjätten LKAB

Nu i dagarna har Frälsningsarméns kyrka i Kiruna, byggt år 1901, flyttat på sig. Men kåren som hållit till i huset i över hundra år följer inte med. I stället har de fått en helt ny kyrka av gruvjätten LKAB.
– En himmelsvid skillnad.

Hus brukar inte röra på sig. Så vissa får nog gnugga sig i ögonen innan polletten ramlar ner. I dagarna har Frälsningsarméns kyrka i Kiruna, byggd år 1901, nämligen gett sig ut på sin livs resa då den flyttats cirka 4,5 kilometer till en av de nya stadsdelarna som byggts upp.

Det är LKAB, som driver gruvan i Kiruna, som visar upp bilder och filmer på när det gamla huset sakta rör sig framåt på vägarna, upplastad på en specialdesignad trailer.

”Frälsningsarméns gamla hus representerar såväl det tidiga 1900-talets frikyrkor som Kirunas rika föreningsliv”, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg på X där han delar med sig av bilder på kyrkflytten.

Tvingades flytta

Att Frälsningsarméns kyrka flyttas på det här sättet för att ge plats åt Kirunas gruva får så klart konsekvenser för verksamheten. Det är Anita Allandotter och Henry Lindell som leder kårverksamheten och de bodde fram till april förra året i det gamla huset.

– Men vi blev tvungen att flytta därifrån för de höll på att riva husen runt omkring, berättar Henry Lindell för Dagen.

Frälsningsarmén fick först tillfälligt flytta in i provisoriska lokaler och den gamla kyrkan, ja, den tog faktiskt gruvföretaget LKAB över. Det är de som ansvarar för att den nu flyttas och bevaras för eftervärlden.

– Det är också de som bestämmer vad det ska användas till, säger Henry Lindell.

Frälsningsarméns nya lokaler i Kiruna, som de fick av LKAB. Kyrkan delas med Equmeniakyrkan och Katolska kyrkan och andra delen av byggnaden tillhör Odd Fellow.

Unikt värde

Han förklarar också att anledningen till att huset flyttas och inte bara rivs är för att det anses ha ett unikt kulturhistoriskt värde. Kyrkans nya placering ligger i närheten av Kirunas nya centrum, tillsammans med andra hus som ska bevaras.

Som en huskyrkogård?

– Eller hus som man vill bevara för eftervärlden, det är tre hus som ska samsas i samma kvarter.

LKAB har samtidigt också tagit över Frälsningsarméns hus i Malmberget, även i det fallet handlar det om att ge plats för gruvbrytning.

Fick ny kyrka av LKAB

Som kompensation för detta har LKAB försett Frälsningsarmén med helt nya lokaler, som invigdes den 25 augusti.

– Det innebär att vi har toppfräscha och ändamålsenliga lokaler. Det är en himmelsvid skillnad för oss och en fantastiskt uppväxling då vi fått ett modernt och fint hus, berättar Henry Lindell.

– Det här är bra för vår verksamhet in i framtiden.

Anita Allandotter och Henry Lindell hälsar välkomna till Frälsningsarméns nya kyrka i Kiruna.

Frälsningsarmén i Kiruna består av 12 medlemmar, men den nya kyrkan delar man också med Missionskyrkan och Katolska kyrkan, där man alltså samsas tre kyrkor i en lokal.

För Frälsningsarmén har det här beskrivits lite som ett mirakel.

– Ja, det måste man säga. Vi byter in två gamla hus och får ett som är helt nytt. Det är en uppväxling både när det gäller pengar och standard. Tidigare hade vi en liten klaustrofobisk toalett under trappan, nu har vi utöver en vanlig toalett även två stora handikapptoaletter.

Frälsningsarmén har fått helt nya lokaler i Kiruna av LKAB, som samtidigt tar hand om den gamla kyrkan från 1901.

Ännu en kyrkflytt väntar

För LKAB kanske det kostat en slant, men å andra sidan så handlar hela flyttkarusellen om att de ska kunna fortsätta med gruvnäringen, vilket också hänger ihop med Kirunas överlevnad som stad.

Frälsningsarméns gamla kyrka i Kiruna från 1901 flyttar på sig till nya stadsdelar, samtidigt som kåren fått helt nya lokaler av LKAB.

Förutom flytten av Frälsningsarméns kyrka ska också Kiruna kyrka, som tillhör Svenska kyrkan, flyttas. Men där går arbetet långsammare, flytten är inplanerad till nästa sommar och just nu har man börjat bygga en helt ny väg som ska vara 28 meter bred för att kunna klara av denna transport.

Även Svenska kyrkans verksamhet har flyttat vidare till andra lokaler, fast i det här fallet planerar att ta denna anrika kyrka i bruk efter flytten.

Fler artiklar för dig