Nyheter

Trump i bråk med judar: Ni har inte beskyddare på andra sidan

Antydde att de som röstar på Kamala Harris är galna

Donald Trump har i sin iver att vinna presidentvalet gjort sig ovän med en hel del judar och katoliker i USA. Detta efter att antytt att det är judarnas fel om han inte besegrar Kamala Harris.

Den 19 september talade Donald Trump inför en grupp judiska donatorer och företrädare för en organisation som arbetar med att stärka amerikanska och israeliska relationer.

Efter att ha lyft fram sin egen insats till stöd för Israel varnade han enligt amerikanska NPR för att en demokratisk seger i presidentvalet den 5 november innebär slutet för den israeliska staten.

– Ni har ett starkt skydd i mig. Ni har inte någon beskyddare på den andra sidan.

Historiskt sett har många amerikanska judar röstat på Demokraterna. Detta är något som Donald Trump tidigare har kritiserat och han upprepade detta när han talade på samlingen i Washington DC.

– Varenda en som är judisk och som älskar att vara judisk och älskar Israel är en dumskalle om de röstar på en demokrat, sa han och med riktning mot de judar som stöttar Kamala Harris fortsatta han att säga att ”ni borde undersöka er skalle”.

I händelse av en valförlust förklarade han att ”judiska personer har en stor del i förlusten”.

”Borde få sitt huvud undersökt”

Fyra dagar senare, den 23 september, skrev han på sociala medier att han tänkte närvara vid en tillställning i New York där presidentkandidaterna vanligtvis brukar delta.

Den högtidliga middagen, som samlar omkring 1 500 personer, arrangeras för att samla in pengar till katolska välgörenhetsorganisationer. Men nyligen meddelade Kamala Harris att hon inte tänker delta den här gången utan i stället prioriterar att hålla ett valmöte på annan ort.

”Det är tråkigt, men inte förvånande, att Kamala har beslutat sig för att inte delta. Jag vet inte vad hon har emot våra katolska vänner, men det måste vara mycket eftersom hon verkligen inte har varit trevlig mot dem, faktiskt är det så att katoliker förföljs av regeringen. En katolik som röstar på ‘Kamrat Kamala Harris’ borde få sitt huvud undersökt....”, skrev Donald Trump på Truth Social.

”Amerikanska judar i skottgluggen”

En av de judiska ledare som har reagerat på Donald Trumps uttalande är rabbin Rick Jacobs, ledare för Union for Reform Judaism, en paraplyorganisation för fler än 800 nordamerikanska synagogor som tillhör den så kallade reformjudendomen.

”Dina ord som i förväg beskyller judar för din eventuella valförlust utgör ett exempel på årtusenden av antisemitiska lögner om judisk makt”, skrev Rick Jacobs på X dagen efter att Donald Trump hade talat i Washington DC.

”Det sätter amerikanska judar i skottgluggen. Och det gör dig till en allierad inte med våra sårbara samhällen utan till dem som vill skada oss. Stopp.”

Från katolskt håll har kritik också kommit.

– Icke-judar bör inte uttala sig offentligt om vad som är, eller inte är, god judendom and icke-katoliker bör inte uttala sig offentligt om vad som är, eller inte är, god katolicism, säger Steven Millies, professor vid Catholic Theological Union i Chicago, enligt nyhetsbyrån AP.

---

Fakta: Katoliker och judar och politik

  • En opinionsundersökning, utförd av Pew Research Center i april i år, visade att 55 procent av de katoliker som var registrerade för att rösta skulle lägga sin röst på Donald Trump om det var val då. Motsvarande siffra för Joe Biden var 43 procent.
  • En äldre undersökning från 2020, också den utförd av Pew Research Center, visade att ungefär sju av tio judar identifierade sig med, eller föredrog, det demokratiska partiet.

---

Fler artiklar för dig