Nyheter

Starka känslor när LP avslutar samarbete med Emil Gillsberg

Pastorns offentliga stöd till tidigare pingstföreståndaren Daniel Alm ligger bakom att uppdrag avslutas.

Pingströrelsedrivna LP-verksamheten och regionledaren Emil Gillsberg, pastor i Hope Dalarna, går skilda vägar efter årsskiftet. I bakgrunden finns ett skav i pastorskåren kring Gillsbergs stöd i offentligheten till tidigare pingstföreståndaren Daniel Alm, erfar Dagen.

Pingstförsamlingen Hope Dalarna i Mora har senaste året haft ersättning för ett 25-procentigt uppdrag från LP-verksamheten och deras arbete bland missbrukare. Det hela har varit kopplat till att Emil Gillsberg på en mindre deltid har fungerat som LP-regionledare i Värmland, Närke, Dalarna, Hälsingland och Gästrikland, i en sorts konsultupplägg.

Men från årsskiftet kommer Gillsberg inte längre att finnas kvar på uppdraget. Ersättningen till Hope Dalarna avslutas.

Saken väcker nu starka känslor i Moraförsamlingen.

Uppringd av LP-ledningen

Emil Gillsberg själv beskriver att han i veckan blev uppringd av LP:s verksamhetsledare Semias Schenberg som ska ha förklarat att Gillsberg inte kan fortsätta som regionledare eftersom hans församling förra helgen hade kallat Daniel Alm, den tidigare föreståndaren för Pingst nationellt, som talare och predikant i en mötessatsning.

– Jag har förståelse för, och accepterar, att Pingst och LP inte har förtroende för Daniel Alm. Men vi som lokal församling har haft vår process och känner förtroende för Daniel. Vi vill vara en del av hans upprättelse här. Han har varit medgrundare till vår församling och vi betraktar honom i princip som medlem hos oss, säger Emil Gillsberg.

– Jag kliver åt sidan om det är så, men min församling är jättearg. Själv känner jag mig mest ledsen.

Invigning av Hope Dalarnas kyrka i Mora.

Fortsätter till årsskiftet

Emil Gillsberg uppger att de i samtalet kom överens om att han jobbar kvar till årsskiftet innan uppdraget inom LP-verksamheten avslutas.

LP-verksamhetens Semias Schenberg bekräftar för Dagen att Emil Gillsberg uppdrag som regionledare upphör då, men vill i övrigt inte kommentera saken.

Halvbild på Nyhemsområdet 2023.

Dagen erfar att bakgrunden till det avbrutna samarbetet bland annat är ett skav i pingstpastorskåren över att Gillsberg i offentligheten upprepade gånger har stöttat den tidigare nationella pingstföreståndaren. Daniel Alm avgick hastigt från sitt uppdrag för ett år sedan och en turbulent tid i rörelsen har följt.

---

Fakta: Hope Dalarna

  • Startade som en församlingsplantering utifrån Västerås Pingst för åtta år sedan, men är numera en egen församling.
  • Samlar ett 50-tal personer till gudstjänst i Mora på söndagarna.
  • Driver ett LP-kontaktcenter och second hand-butik.

---

Fler artiklar för dig