Nyheter

Imamer från hela världen kritiserar Hamas och Iran

Beskriver 7 oktober-attacken som ”barbarisk”.

Global Imams Council, med säte i den irakiska staden Najaf, fördömer Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol och beskriver dem som ”barbariska handlingar”. Samtidigt lägger rådet en stor del av skulden på Iran.

I ett officiellt uttalande från rådet står det att Hamas gisslantagande – och dödandet av gisslan – strider mot internationella humanitära lagar, däribland Genèvekonventionerna, som finns till för att skydda civila i krigstider.

”Vi håller Hamas direkt ansvariga för den död och lidande som har drabbat oskyldiga sedan den 7 oktober, deras agerande har inte bara orsakat död och förstörelse för regionen utan har också lett till svåra umbäranden för det palestinska folket. Hamas hänsynslösa och inhumana taktik, att använda civila som sköldar och utnyttja deras utsatta situation, har bara eskalerat våldet och underminerat möjligheten till rättvisa och fred.”

Stort del av skulden på Iran

Det muslimska rådet, som också har ett kontor i Toronto, kritiserar också Iran i hårda ordalag.

”Vi konstaterar att regimen i Iran bär ett lika stort ansvar för de här tragedierna eftersom den fortsätter att stötta och ställa sig bakom Hamas agerande vilket vidmakthåller våld och instabilitet i regionen.”

Uttalandet från rådet, som kom i början av september, nämner däremot varken Hizbollah eller situationen i Libanon.

Antog definition av antisemitism

För fyra år sedan, i oktober 2020, väckte Global Imams Council (GIC) viss uppståndelse i den muslimska världen. Då röstade nämligen rådets medlemmar för att anta den definition av antisemitism som organisationen International Holocaust Remembrance Alliance har enats om. Den säger att ”Antisemitism är en bestämd uppfattning om judar som kan uttryckas som hat mot judar. Språkliga och fysiska uttryck för antisemitism riktas mot judiska eller icke-judiska personer och/eller deras egendom samt mot judiska institutioner och religiösa samlingsplatser.”

Enligt Jerusalem Post var GIC det första muslimska rådet i världen som antog definitionen.

---

Fakta: Global Imams Council

  • Global Imams Council är enligt rådets egen webbplats världens första och största internationella icke-statliga konstellation av muslimska religiösa ledare från alla muslimska inriktningar och skolor. Rådet formades i spåren av Islamiska statens uppgång och fall i Irak och i slutet av 2018 skedde det formella bildandet. GIC uppger själva att rådet består av över 1 400 imamer över hela jorden.

---

Fler artiklar för dig