Shagufta Kiran, en 40-årig fyrbarnsmamma från Pakistan, har dömts till döden för hädelse efter anklagelser om att ha uttalat sig respektlöst om islams profet Muhammed. Domen kommer trots att Pakistan under lång tid kritiserats för sina hårda hädelselagar.
Det var i en digital diskussion på plattformen WhatsApp som Shagufta Kiran uttryckte sig på ett sätt som ansågs olagligt, i alla fall av den person som anmälde henne. Själva debatten ägde rum i september 2020 och det dröjde nästan ett år, till sommaren 2021, innan hon häktades med anklagelser om att ha uttryckt sig kritiskt om islams profet Muhammed, något som alltså är olagligt i Pakistan.
Nu kommer alltså nyheten att hon döms till döden av en lokal domstol i staden Rawalpindi. Beskedet tas emot med bestörtning av hennes nära och kära.
– Den här nyheten har skapat en så stor smärta och trauma för hela vår familj, säger dottern Nidaal, rapporterar EU Today.
– I fyra år har vi fått lida på grund av min mammas situation. Hon har hållits i isoleringscell sedan 2021. Gud har utsatt oss för en hård prövning.
Kritiserad lag
Pakistan har under lång tid kritiserats av omvärlden för sina hädelselagar som anses strida mot mänskliga rättigheter då de inte är förenliga med yttrande- och religionsfrihet. Exempelvis gjorde EU-parlamentet en markering förra året där de krävde åtgärder. Ofta är det landets religiösa minoriteter som drabbas av den här lagstiftningen, men även muslimer kan anklagas för hädelse.
Flera kända fall
Även om en domstol dömer någon till döden för hädelse, som i fallet Shagufta Kiran, innebär det inte att domen per automatik kommer att verkställas. Det mest kända fallet är Asia Bibi, en kristen kvinna som satt inlåst i nästan tio års tid efter att ha dömts till döden för hädelse. Hon fick stor internationell uppmärksamhet, och till slut också möjlighet att lämna landet efter en frikännande dom i Högsta domstolen. Att hon inte avrättades väckte dock stor vrede bland islamistiska grupper, som lamslog stora delar av landet via massdemonstrationer då det blev känt att Asia Bibi blev satt på fri fot.
Ett annat omtalat fall är det kristna paret Shagufta Kausar och Shafqat Emmanuel som också dömdes till döden för hädelse, men frigavs efter en flera år lång rättsprocess.
Räcker med anklagelse
Pakistans hädelselagar handlar inte bara om att kunna döma folk till hårda straff, i vissa fall dödsstraff, utan det här har också öppnat upp för möjligheten att ta lagen i egna händer. Flera gånger har rena lynchmobbar mördat människor ute på gatan efter anklagelser om hädelse, där de anklagade inte fått chansen att försvara sig i rätten. Ofta räcker det med att man anklagas för hädelse för att ens liv ska vara i fara.
Exempelvis kommer nyheten nu om en läkare som precis dödats i arresten efter att ha anklagats för hädelse, även i detta fall ska han i sociala medier ha uttryckt sig nedsättande om Muhammed. Han överlämnade sig själv till polisen efter att en arg mobb bränt ned hans klinik, och nu ville han bevisa sin oskuld. Men så långt kom det aldrig, eftersom han dödades inne i fångenskap.
Enligt polisens första version ska han ha dött i en eldstrid med polisen, men en undersökning visar nu att det var fabricerade uppgifter och att det snarare var poliserna som dödat honom själva, rapporter The Guardian.