Nyheter

Svenska kyrkan nu redo att omprioritera sin hantering av skogen

“Vi lyfter in en andlig och existentiell hållbarhet på ett mycket tydligare sätt”, säger utredaren.

Skogen ska göra mer klimatnytta och man ska även ta större hänsyn till samerna. Göran Enander har nu presenterat en ny utredning om hur Svenska kyrkan ska hantera sin skog. Men dessa förändringar har också sitt pris, nämligen minskade intäkter på 100 miljoner kronor om året.

Svenska kyrkan kan gå till en av värstingarna till att bli klassens ljus. Ja, i alla fall enligt en analys på Supermiljöbloggen vars skribent ger tummen upp till de förslag som kommit från Svenska kyrkans skogsutredare Göran Enander.

Svenska kyrkan är i dag Sveriges femte största skogsägare och skogen har under lång tid varit en viktigt inkomstkälla, ofta kallad prästlönetillgångarna. Men nu ska större hänsyn tas till klimatet, menar Göran Enander, som i sin utredning föreslår att 20 procents av kyrkans skog ska skyddas för att bevara den biologisk mångfalden och för att säkerställa kolinlagring. Ytterligare 33 procent av skogen ska avverkas med ett naturnära skogsbruk som är mer skonsam än kalhyggesbruk.

Klimatnytta viktigt

– Den viktigaste förändringen är ett större fokus på att skogen ska göra klimatnytta, i stället för att enbart ha fokus på högsta möjliga produktion. Jag vill också se ett större ansvar för biologisk mångfald genom en betydligt större andel skog som inte brukas, säger Göran Enander till DN.

Där berättar han också om den hänsyn som tas till samerna, vilket är en del av Svenska kyrkans ursäkt för historiska övergrepp mot detta folk. Bland annat handlar det om att ta hänsyn till rennäringen.

– Vi vill leverera när det gäller Svenska kyrkans ursäkt till samerna genom att anpassa förslagen till urfolksrätten och genom ett helt annat brukande av skogen i Sápmi.

Teologi och skog

När Göran Enander får berätta mer om utredningen i en intervju publicerad av Svenska kyrkan berättar han att det här har inte bara handlat om att göra en positionsförflyttning när det gäller klimatfrågan och förhållandet till samerna.

– Vi lyfter in en andlig och existentiell hållbarhet på ett mycket tydligare sätt, säger han.

Hela utredningen, berättar han, började exempelvis med det teologiska perspektivet, där två tidigare ärkebiskopar varit med och ställt sin kunskap till förfogande. Utifrån teologin har han sedan försökt fånga in hur det ska kunna transformeras till de mer konkreta förslagen om hur kyrkans skog ska hanteras.

solljus strilar ner över en granskog

Tappar inkomster

Men de nya prioriteringarna som han föreslår kommer också med ett pris. För om Göran Enanders förslag blir verklighet kommer Svenska kyrkan förlora omkring 100 miljoner kronor per år. Själv tycker han att det är något som kyrkan har råd med.

– Det är ungefär fyra promille av Svenska kyrkans totala omsättning, säger Göran Enander till Kyrkans tidning.

I utredningen föreslås också hur det här ska hanteras, där inkomstbortfallet till hälften kommer att slå mot kyrkans 13 stift, till hälften mot verksamheten på nationell nivå. För att kompensera de minskade inkomsterna kan det bli så att kyrkoavgiften kan komma att höjas, vilket innebär att det är Svenska kyrkans medlemmar som ytterst kan komma att stå för notan.

Göran Enander kommer att leda utredningen av Svenska kyrkans skogsförvaltning.

Väntar debatt

Men först ska utredningen gå ut på remiss och sedan också behandlas på kyrkomötet nästa år, vilket är strax efter nästa års kyrkoval. Skogen har varit en mycket viktig fråga för några av nomineringsgrupperna på kyrkomötet, som drivit på för ett mer klimatvänligt skogsbruk. Det är också kyrkomötet som år 2021 beslutade om att tillsätta den utredning som nu är klar.

Om förslagen klubbas igenom kommer förändringarna att träda i kraft från och med januari 2026.

Fler artiklar för dig