Northvolt varslade i måndags 1 000 personer om uppsägning i Skellefteå. Nu är oron stor bland många av de anställda, något som kyrkorna i staden också märker av.
– I eftermiddag ska jag åka till Solbacken där många Northvoltanställda bor för att finnas till hands för samtal, säger prästen Anders Hedström till Dagen.
Anders Hedström arbetar som präst i Bergsbykyrkan, bara någon kilometer från Northvolts stora anläggning i östra Skellefteå. Anders Hedström, som också bor i Bergsbyn, har med egna ögon kunnat se hur samhället har förändrats under de senaste fem åren då Northvolts fabrik har byggts.
– Mitt grannhus hyrs till exempel av personer som har flyttat hit för att jobba på Northvolt, berättar han.
Många av företagets anställda kommer från andra länder och den kyrka i Skellefteå som kanske allra tydligast har märkt av tillströmningen av nya invånare är Katolska kyrkan. Församlingen har växt kraftigt och lokalerna har blivit i minsta laget.
Men även i Skellefteå pastorat och Bergsbykyrkan, som är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS, har nya ansikten dykt upp.
– Det är regelbundet nya människor, säger Anders Hedström.
Beroende av anställning
Efter måndagens besked att den krisande batteritillverkaren Northvolt varslar en stor del av arbetsstyrkan om uppsägning har en arbetsgrupp tillsatt av regeringen arbetat med frågan. Tidigare har regeringen samtidigt uppgett att det inte är aktuellt att gå in med pengar i bolaget, något som statsminister Ulf Kristersson (M) också upprepade på måndagen.
Trots att det har varit känt en längre tid att Northvolt hade problem konstaterar Anders Hedström att varslet kom som en chock för många av de anställda. Han berättar att många har flyttat till Skellefteå från andra länder, bland annat Brasilien, och i vissa fall köpt hus för att arbeta på Northvolt.
– Det är verkligen ett stort steg att lämna hemlandet, säger han och tillägger att situationen fort kan bli akut för många eftersom deras arbetstillstånd är beroende av anställningen på Northvolt.
”Nyinflyttade blev positiva för kyrkan”
Solbacken – eller Camp Solbacken – som Anders Hedström besökte på onsdagen, ligger i de norra delarna av Skellefteå. Men Northvolts inflyttade personal bor på en rad olika platser i staden, bland annat har Camp Ursviken byggts upp mitt emot Brukskyrkan en mil sydost om stadens centrum.
Pingstförsamlingens pastor Hanna Brännström berättar att människor med olika nationaliteter har besökt kyrkan sedan modulbyn byggdes, och att det har inneburit en nytändning för församlingen.
– Det har varit positivt för oss, säger hon och beskriver att församlingen har blivit mer öppen och välkomnande.
En konkret förändring är också att gudstjänsterna numera alltid tolkas till engelska.
Den här veckan har hon dock inte hunnit träffa de Northvoltanställda och hon kan därför inte uttala sig om hur de mår och hur församlingen eventuellt kan vara ett stöd för dem.
Dagen har också varit i kontakt med Per Idergard, präst i Katolska kyrkan i Skellefteå. Han har dock varit bortrest hela veckan och vill inte uttala sig om situationen innan han har pratat med de Northvoltanställda som firar gudstjänst i Katolska kyrkan.
[ Bengt Ivansson fick en hamburgare uppkallad efter sig på McDonald’s ]
---
Fakta: Northvolt
- Hösten 2017 meddelade Northvolt att man valt Skellefteå för sin första stora batterifabrik.
- Sedan dess har en rad större projekt tillkommit på listan, bland annat i Göteborg, Gdansk, tyska Heide och Montréal.
- Under 2023 drabbades Northvolt av en rad motgångar, gick med miljardförlust och skakades dessutom av flera dödsfall i olyckor på fabriken i Skellefteå.
- I år har problemen eskalerat med leveransproblem, förseningar och en hårt pressad ekonomi.
- Källa: TT
---