Nyheter

KD-politiker: Utred kristofobin i Sverige

“Det här är något som ofta flyger under radarn”

Antisemitism och islamofobi är allvarliga problem i samhället. Men även kristofobi bör uppmärksammas. Det menar riksdagsledamot Hans Eklind (KD), som precis lämnat in en motion till riksdagen om att regeringen bör tillsätta en utredning.

Just nu strömmar förslagen in till riksdagen i och med att den allmänna motionstiden pågår, då enskilda riksdagsledamöter får möjlighet att lyfta frågor de brinner för. Ett förslag som kommit in är att regeringen bör tillsätta en utredning om kristofobi i Sverige. Den är inlämnad av KD:s Hans Eklind.

– Det är av det enkla skälet att det finns anledning att titta på kristofobin, säger han till Dagen.

Konvertiter och skolbarn

Hans Eklind berättar att han tidigare har lämnat in liknande motioner, då främst för att säkerställa religionsfriheten för de konvertiter med muslimsk bakgrund som kommit till Sverige. Men nu, säger Hans Eklind, vill han lyfta frågan på ett bredare plan och tar även fasta på en undersökning av svensk skolmiljö gjord av Sveriges kristna råd (SKR).

– Det är ett reellt problem när barn vill dölja sin tro på Jesus och nu är det inte bara jämngamla som håller på, utan även lärare, säger han baserat på SKR:s undersökning om de ifrågasättanden som kristna elever kan utsättas för.

Han lägger till att situationen nog kan se olika ut beroende på var man växer upp, men att det finns områden där unga väljer att dölja kristna symboler av rädsla.

Inte relativisera

Hans Eklind säger samtidigt att hans förslag inte handlar om att relativisera antisemitism eller islamofobi, som han också ser som allvarliga problem som måste hanteras.

– Men glöm inte att det också finns kristofobi, vilket är något som ofta flyger under radarn. Jag vill lyfta frågan och ett bra första steg är att få till en utredning kring detta.

Hans Eklind, som även är präst i Svenska kyrkan, säger att det troligtvis är många som tänker att Sverige är ett kristet land och att problemen inte kan vara särskilt allvarliga eftersom kristendom är majoritetsreligion.

– Men det betyder inte att vi kan se mellan fingrarna med det här, för vi kan inte ha dubbel bokföring. Antisemitism och islamofobi ska förhindras, men det ska också kristofobi.

Riksdagen

Flera religionsmotioner

Under den allmänna motionstiden, som pågår fram till den 4 oktober, brukar det komma in omkring 3 000 motioner och de kan handla om allt mellan himmel och jord. Hittills har två politiker utmärkt sig när det gäller motioner som berör religion. Den ene är Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Han har lagt ett batteri av förslag riktat mot att begränsa vissa muslimska yttringar, något han gjort flera år i rad. I år har han motionerat om slöjförbud i för- och grundskolan, förbud mot heltäckande slöja, böneutrop och ett stopp för utländsk finansiering av moskéer.

Vidare har han lagt förslag som även skulle påverka andra religiösa grupper, som att förbjuda religiösa och politiska symboler på statsanställda. Förslag om att förbjuda omskärelse av pojkar samt förbjuda import av kosher och halal-kött är även det något som skulle slå både mot Sveriges judiska som muslimska befolkning.

Den andre riksdagsledamoten som flitigt motionerar om religion är Magnus Jakobsson (KD). Han är dock inte lika angelägen om att förbjuda saker. Han lyfter i stället frågor om förföljelse av kristna på olika sätt, men föreslår också att flytta Sveriges ambassad till Jerusalem, att förbättra insatserna mot antisemitism samt att Sverige ska verka för att avveckla UNRWA, FN-organet för palestinska flyktingar.

De förslag som kommit in under allmänna motionstiden behandlas under riksdagsåret. Vanligtvis brukar majoriteten av alla motioner avslås.

Fler artiklar för dig