Söndag den 20 oktober arrangeras för andra gången en indisk kulturfestival i Frihamnskyrkan i Göteborg. Men efter kritik har namnet på festivalen ändrats: från Diwali till Indian Cultural Festival, något som enligt Sakarias Winberg, vd för Smyrna Concert & Congress, bättre beskriver arrangemanget.
– Det gamla namnet, som kan förknippas med hinduism, var förvirrande, säger han till Dagen.
Innan Frihamnskyrkan invigdes för ett drygt år sedan antog församlingen en ny vision med fokus på samarbete, socialt ansvarstagande, internationalitet, samhällsengagemang och lärjungaskapande. Sakarias Winberg beskriver det som att församlingen, tillsammans med andra människor, vill förvandla liv och samhällen. Han konstaterar också att den nya kyrkobyggnaden förenklar mötet med människor som inte är en del av församlingen.
– Till skillnad från Smyrnakyrkan där man nästan ramlade in i gudstjänstlokalen så fort man kom in genom dörrarna har vi i nya Frihamnskyrkan bättre möjligheter att möta människor oavsett var man befinner sig i livet. De nya lokalerna främjar därmed vår vision, säger Sakarias Winberg.
Regelbunden uthyrning
Liksom många andra kyrkor hyrs Frihamnskyrkan ut till externa aktörer, exempelvis företagsevent eller konserter. I Göteborg är det Smyrna Concert & Congress som ansvarar för uthyrningsverksamheten och vd:n Sakarias Winberg berättar att konferenser äger rum i Frihamnskyrkan ”i stort sett varje vecka”.
Han nämner olika företag, en artistbyrå, Svenska kyrkan samt ett medieproduktionsföretag som några exempel.
Redan förra hösten hyrdes kyrkan också ut för den indiska kulturfestivalen som går av stapeln igen om några veckor. Men till skillnad från i år gick förra årets festival under namnet Diwali, ett ord som ursprungligen kommer från sanskrit och betyder ljusrad. Högtiden firas i första hand av hinduer och sikher och har kopplingar till såväl hinduiska gudar som sikhiska gurus.
Nyhetsbyrån CNN skriver samtidigt att ”trots dess djupa religiösa betydelse så är Diwali i dag en kulturfestival som firas av människor oavsett tro.”
När det gäller uthyrning av Frihamnskyrkan finns det generella riktlinjer som måste följas. Fastigheten ska till exempel hållas i gott skick och alkohol får inte förtäras.
– Dessutom får det inte ske tillbedjan av andra gudar, säger Sakarias Winberg och tillägger att de har fått garantier från arrangörerna av den indiska kulturfestivalen att detta inte kommer att ske.
[ Dokument: Uthyrningar räddar frikyrkornas ekonomi - men till vilket pris? ]
Har frågat insatta personer
Enligt Sakarias Winberg är det viktigt att hålla två bollar i luften. Dels att vara en öppen kyrka som är välkomnande för alla människor, dels att vara en plats “där vi endast tillber en Gud”.
Efter förra årets kulturfestival framfördes viss intern kritik från medlemmar som ansåg att en i grunden hinduisk/sikhisk festival inte borde firas i kyrkan. Inför årets kulturfestival har Sakarias Winberg därför pratat med flera i församlingen, bland annat en tidigare Indienmissionär och en person som ursprungligen kommer från Indien, men som har bott i Sverige i över tio år. Han beskriver att personerna har gett lugnande besked – festivalen i sig har inte varit och kommer inte att vara religiös.
– Vi som var inne på förra årets event var också väldigt positiva, säger Sakarias Winberg.
På grund av den tidigare nämnda kritiken har han ändå träffat företrädare för Indian Women in Gothenburg, den ideella organisation som arrangerar kulturfestivalen.
– Vi har absolut fått garantier att det inte kommer att ske någon tillbedjan.
Nytt namn på arrangemanget
På en punkt medger dock Sakarias Winberg att kritikerna har haft rätt: Det officiella namnet på festivalen, Diwali, förknippas med religion och en indisk storhelg på samma sätt som exempelvis jul i Sverige och samtalet med Indian Women in Gothenburg resulterade därför i beslutet att Diwali skulle strykas från annonseringen.
– Begreppet är missvisande och förvirrande, säger han.
Själva arrangemanget har han däremot inte några betänkligheter kring.
– Den enkla vägen hade varit att säga nej. Men vad hade det lett till långsiktigt? Kan det innebära att vi går miste om möjligheter att möta och dela livet med människor och därmed även möjligheten att berätta om Jesus?
[ Maktkamp i Leksands IF urartade i hat och trakasserier ]
---
Fakta: Diwali
- Diwali är en av hinduernas största högtider. Den firas över hela Indien, men av olika anledningar beroende på region. Till exempel firas högtiden i de norra delarna av landet till minne av guden Ramas återkomst efter 14 år i exil. Men generellt sett är diwali en hyllning av ljusets seger över mörkret.
---