Det har varit ett sorgens år för svensk-israeliska Eva Chiel. Den 7 oktober förra året mördade Hamas två av hennes barnbarn – och nu regnar Hizbollahs raketer över hennes hem i Galiléen.
TEL AVIV. Bomb- och raketkriget mellan Israel och den terroriststämplade Iranstödda islamistgruppen Hizbollah blir allt intensivare. Israel riktar massiva attacker mot vad man kallar Hizbollahmål i södra Libanon, medan Hizbollah skjuter hundratals raketer allt längre söder ut men fortfarande främst mot norra Israel.
Israeliska experter säger att den islamistiska milisen fortfarande sparar sina avancerade målstyrda robotar, som kan nå till exempel Tel Aviv, till en senare fas i kriget.
Hundratusentals människor är på flykt från södra Libanon, medan man i Israel – där upp till 100 000 har evakuerats redan tidigare under kriget – tar sin tillflykt till skydds- och säkerhetsrum.
– Här smäller det hela tiden. Raketer har slagit ned i städer som Nasaret och Migdal Ha’emek i närheten av min hemby. Jag har varit i säkerhetsrum de senaste tre nätterna, säger svensk-israeliska Eva Chiel, 76.
Uppvuxen i Malmö
Hon är uppvuxen i Malmö men har bott mer än 50 år i den lilla byn kibbutz Sarid i norra Israel. Hon berättar att hon bor nära Nasaret som har träffats av raketer. Men ännu närmare ligger den stora flygbasen Ramat David som är ett av Hizbollahs mål.
– Jag bor nära flygbasen, Hizbollah har sagt att de siktar på den. Det är väl därför det är så många raketnedslag i området, hela huset skakar, säger Eva Chiel.
– Raketförsvaret är extra starkt här kring flygbasen. Det är därför jag hör så många smällar. Jag ser från mitt fönster flygplanen lyfta och landa hela tiden, säger hon.
Smällarna hon hör är antingen från raketnedslag eller, oftare, från när luftvärnet skjuter ned de inkommande robotarna.
– En raket eller splitter från en raket slog ned i ett industriområde någon kilometer från där jag bor. Det blev en jättebrand. Jag hör smällar och raketlarm hela tiden, säger hon och fortsätter:
– Jag har inget eget säkerhetsrum och det är för långt det kommunala skyddsrummet. Så jag springer in till grannen som har säkerhetsrum och sover där.
För henne har det senaste året inte bara varit ett krigsår utan också ett personligt sorgeår. Hennes båda barnbarn, sondottern Noa, 27, och sonsonen Gidi, 24, mördades av Hamasterrorister på musikfestivalen Nova nära Gazagränsen den 7 oktober förra året. Runt 300 festdeltagare, mest ungdomar, mördades eller kidnappades den dagen.
– Jag saknar dem så mycket. De var underbara ungdomar som älskade musik. Det går inte en dag utan jag tänker på dem, säger Eva Chiel.
Det var Hamas massakrer på festivalen och i en rad israeliska gränssamhällen som utlöste Gazakriget. Sammanlagt mördade Hamas den dagen ungefär 1 200 israeler, de flesta civila, och tog runt 250 som gisslan. Kriget i Gaza har rasat i nästan ett år och fler än 40 000 palestinier, de flesta civila kvinnor och barn, har dödats, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet.
Dagen efter Hamas attack började Hizbollah skjuta raketer mot norra Israel. Detta för att visa sitt stöd för sina allierade i den likaledes terrorstämplade islamistgruppen Hamas.
Ett utnötningskrig
Sedan dess har Hizbollah skjutit 8 000 raketer mot Israel som har svarat med massiva flygangrepp. Det har varit ett utnötningskrig som drivit bort hundratusentals människor på båda sidor av gränsen. Israel har nu förklarat att kriget har gått in i en “ny fas” och att man inte längre tänker tolerera raketbeskjutning från Libanon.
Det är en situation som snabbt kan övergå i ett fullskaligt, kanske regionalt krig. Med bombningar av storstäder på båda sidor och en israelisk markoffensiv.
Många kommentatorer både i och utanför Israel undrar varför Hizbollahs reaktioner på de israeliska bombningarna fortfarande är relativt försiktiga. Islamistgruppen begränsar sina angrepp till norra Israel och sätter ännu inte in målstyrda robotar mot exempelvis storstaden Tel Aviv.
– De sparar sina tyngsta vapen till senare, till exempel till en israelisk markoffensiv. De vill inte riskera att exponera redan nu vilka vapen de har och var de finns, säger Avraham Levine, mediechef på den israeliska tankesmedjan Alma som är belägen nära gränsen till Libanon – och specialiserar sig på Hizbollah och Libanon.
– Israel har nu för första gången initiativet i det årslånga utnötningskriget och har vållat Hizbollah stora förluster. Men Israel försöker fortfarande nå sina mål utan en markoffensiv, säger han.
Avraham Levine understryker att Israels mål är att alla de evakuerade ska kunna återvända till sina hem i norra Israel. Han säger att en av Hizbollahs största segrar är att man till ett relativt lågt pris har kunnat förvandla så många israeler till flyktingar under så lång tid.
Oro inför markoffensiv
Kriget i Libanon har stöd av en stor opinion i Israel där man vill få slut på situationen där norra delen av landet är övergiven och obeboelig på grund av hotet från Hizbollah. Samtidigt är många oroliga för konsekvenserna av en markoffensiv.
– Jag tycker att det är bra att vi slår till hårt mot dem. Det är på tiden, vi skulle ha gjort det för länge sedan. Vi kan inte fortsätta så här längre med upp till 100 000 israeler som är flyktingar i sitt eget land, säger Eva Chiel.