Förlåtelse och ett möte med Jesus blev vägen ut ur kriminalitet för Sebastian Stakset. När han fick möjlighet att prata med politiker i riksdagen, i samband med en visning av filmen “Miséria”, var han tydlig med att det inte går att lagstifta fram förlåtelse, däremot finns det många andra saker makthavare kan göra.
– Klockan är slagen, välkommen till riksdagens biosalong.
Det är KD-ledamoten Mikael Oscarsson som hälsar välkommen till den provisoriska biografen som byggts upp inne i riksdagen, där popcorn, cola och godsaker dukats upp till besökarna. Hit har politikerna bjudits in efter arbetsdagens slut och ett 50-tal personer har slagit sig ned på stolarna för att titta på filmen Miséria. Politikerna kommer från olika partier, även om det finns en tydlig övervikt från KD, C och L.
Mörk skildring
Miséria är en rå skildring av gängkriminalitet där Sebastian Stakset spelar huvudrollen, delvis baserat på det liv han själv levde innan mötet med Jesus som fick in honom på en helt annan väg, ett hopp som också finns med i den annars så mörka filmen.
På plats i riksdagen finns också hans parhästar Flavia Perez och René Lobos från organisationen Heart of Evangelism, de jobbar med avhopparverksamhet och bär på egna upplevelser från de gängkriminella miljöerna, alla tre ett levande bevis på att det finns hopp även för samhällets värstingar. Men när de tre börjar berätta om situationen för unga kriminella i dag är det som om filmen inte slutat, utan det är en lika dyster verklighet som fångades i Miséria.
– För inte så länge sedan blev jag uppringd av en person som precis kommit från bårhuset, berättar exempelvis Flavia Perez om hur hon fick rycka ut som medmänniska då en person blivit ihjälskjuten.
Farligt med fängelse
Sebastian Stakset valde att ta upp situationen i svenska fängelser som numera är överfulla. Han menar att folk tyvärr fostras in i kriminalitet när de sitter inne, något som också visas upp i filmen Miséria där huvudkaraktären Adam tack vare sina nya vänner i fängelset får de rätta kontakterna för ett fortsatt kriminellt liv.
– När jag kom in på fängelse första gången så var jag en våldsam och småkriminell kille, men jag lärde känna grovt kriminella därinne, berättar Sebastian Stakset om hur fängelselivet påverkat honom.
– Det man måste förstå med fängelser är att det är lätt att kasta in folk där. Men det är hårt därinne och man fostras i den miljön fostras. Och alla kommer att komma tillbaka ut på gatan en dag.
Jag tror inte att det är statens jobb att förlåta, däremot tror jag att det är civilsamhällets.
— Sebastian Stakset
Hårda straff kan behövas, fortsätter han, men det är inte lösningen. Snarare handlar det om att bryta våldsspiralen och jobba förebyggande så att unga inte fostras in i kriminalitet, samt att förbättra situationen på fängelserna så de intagna inte förvandlas till monster när de sitter inne.
Förlåtelse viktigt
– Det var förlåtelsen som var min räddning, det är därför vi sitter här i dag, säger Sebastian Stakset.
– Men jag tror inte att det är statens jobb att förlåta, däremot tror jag att det är civilsamhällets. Och jag tror på mycket mer samarbete mellan staten och civilsamhället.
Till politikerna som samlats kom han med det något beska beskedet att det är orimlig att de själva ska kunna lagstifta bort alla problem, att gängkriminaliteten enkelt skulle kunna knäckas med hjälp av några nya lagar och regler.
– Men om vi alla hjälps åt så finns det en chans.
Så satsa på civilsamhället, satsa på skolan och jobba med det förebyggande arbetet. Det var Sebastian Staksets främsta råd till politikerna som kommit för att se och samtala om filmen.
Vill avskräcka från tidigare livet
Sebastian Stakset berättar efteråt för Dagen att han gärna vill se fler satsningar av det här slaget även i framtiden, med hopp om att det kan spelas in fler liknande filmer.
– Det jag vill med det här är att avskräcka människor från det liv jag själv levt, säger han.
– Vi har fått in rapporter om att många gängkriminella går och ser den här filmen. Jag har fått massor av meddelanden från människor som blivit berörda, som ser att den här verkligen är ett skitliv. Jag hoppas att människor ska bli inspirerade och lämna det kriminella livet.
[ Sebastian Stakset-filmen etta på biotoppen i flera städer ]
---
Fakta: ”Miséria”
- “Miséria” är en film som just nu går på bio, med manus och regi av Liam Norberg.
- Filmen är delvis baserad på Sebastian Staksets liv och han spelar också huvudrollen.
---