Nyheter

Kondomutdelning på kristen ungdomsfestival blir starkt kritiserat

Festivalen Impuls arrangerades av kristna som menar att sex hör hemma inom äktenskapet • Många reaktioner när Norges kristna studentkår var där och delade ut kondomer.

Ett kristet studentförbund i Norge drar till sig uppmärksamhet efter att ha delat ut kondomer på en kristen ungdomsfestival. ”Olämpligt, absurt och provocerande”, lyder kritiken.

Det är den kristna tidningen Vårt Land som skriver om hur Norges kristna studentkår delat ut kondomer på den kristna ungdomsfestivalen Impuls. Det är en festival som riktar sig till unga mellan 13 och 20 år och arrangören, Norkikren Trondheim Salem, är tydlig med sin konservativa hållning i äktenskapsfrågan, det vill säga att sex hör hemma inom äktenskapet.

Festivalen hölls redan i februari, men det är först nu som kondomutdelningen har fått spridning och börjat debatteras. Anledningen är att en krönikör lyft fram vad som hände på festivalen, som han beskriver som en träff för unga kristna som ofta möter mothugg från samhället i övrigt för sin kristna tro.

Bild från ungdomsfestivalen Impuls i Norge.

Inget vi önskar

I det läget kommer Norges kristna studentkår och delar ut kondomer i sin monter. De propagerar också för stöd till Palestina, transpersoners rättigheter, BLM och Pride, det vill säga en helt annan agenda än den som arrangörerna har.

”Det kan inte vara svårt att förstå att detta kan upplevas som både olämpligt, absurt, provocerande och alienerande för de unga”, skriver Martin Ellingsen, statsvetare och ungdomsarbetare i kyrkan.

Även arrangörerna är upprörda.

– Utdelning av kondomer är inte något som vi önskar, säger festivalens chef Peter Skoland till Vårt Land.

Enligt honom fick de också studentkåren att sluta dela ut kondomer efter att de blivit tillsagda, inte minst eftersom så många av besökarna var i de yngre tonåren.

Olika teologiska riktningar

Norges kristna studentkår bekräftar att den delade ut kondomer till besökarna, men bara till dem som var över 16 år.

Kårens generalsekreterare Eline H Lorentzen säger till Vårt Land att de kristna som arrangerade festivalen har en alldeles för gammaldags syn på sex och samlevnadsfrågor.

– Genom att vara närvarande på konservativa tillställningar gör vi evenemangen mer öppna och inkluderande. Alla unga har inte tagit teologisk ställning och därför är det viktigt att de ser bredden i det kristna Norge, säger hon.

Bild från ungdomsfestivalen Impuls i Norge.
Fler artiklar för dig