Nyheter

Jomshof frias samtidigt som KD bråkar om islambilderna

“Seger för yttrandefriheten”, menar SD-toppen Richard Jomshof som inte kommer att åtalas för islamkritiska bilder

SD-toppen Richard Jomshof är inte längre misstänkt för hets mot folkgrupp. Men de två nidbilderna på muslimska migranter som han delade har skapat debatt i ett helt annat parti, nämligen Kristdemokraterna, där socialminister Jakob Forssmed både får stöd och kritik för sin markering mot Jomshofs agerande.

”Att förundersökningen mot mig läggs ned är naturligtvis mycket glädjande. Men det är framförallt en seger för yttrandefriheten. Den måste vara stark om vi ska ha en demokrati värd namnet”, skriver Richard Jomshof (SD) på plattformen X efter beskedet att åklagaren inte tänker gå vidare efter anmälan som kommit in mot honom om hets mot folkgrupp.

Det var alltså två tecknade bilder, satirbilder enligt Jomshof, som det handlade om där muslimska migranter framställdes som om de kom till Europa för att ta över våra samhällen. Efter att en anmälan om hets mot folkgrupp kommit in valde SD-toppen att ta paus från sin roll som ordförande för justitieutskottet, vilket har väckt stor uppmärksamhet.

Men åklagaren Joakim Zander säger nu till Aftonbladet att han inte tänker väcka åtal för det här.

– Hans avsikt har varit att delta i debatten om migration, förklarar han.

Kaos i KD

Samtidigt som SD pustar ut har Richard Jomshofs agerande skapat debatt i ett helt annat parti, nämligen Kristdemokraterna. Bakgrunden är socialminister Jakob Forssmeds (KD) medverkande i SVT:s utfrågning 30 minuter där han fick frågan om vad han tyckte om bilderna.

– De är bedrövliga. De är djupt fördomsfulla, ja, de är bedrövliga. Olämpliga, var Jakob Forssmeds svar.

Sedan pressades han om hur den borgerliga regeringen kunde ha SD som samarbetspartners när en av deras tyngsta företrädare sprider dessa bilder. Utfrågaren Anders Holmberg ville kontrastera det till hur Jakob Forssmed dömde ut Vänsterpartiet som regeringsunderlag baserat på antisemitiska bilder som spridits av deras företrädare, något som partiledare Ebba Busch tidigare också gjort.

Jakob Forssmed var under intervjun väldigt pigg på att peka på just antisemitismen som finns på den politiska vänsterkanten och det var först när han blev pressad som viss kritik också riktades mot Sverigedemokraterna.

En vattendelare

Intervjun med Jakob Forssmed har blivit en vattendelare, där vissa menar att han föredömligt markerade mot islamofoba uttryck, medan andra tycker att han uttryckte sig respektlöst mot SD, inte minst eftersom det finns en uppförandekod partierna emellan inskrivet i Tidöavtalet. Kristdemokraterna bad, enligt Expressen, efter programmet också om ursäkt till Sverigedemokraterna, även om partiet försökt tona ned att det skulle röra sig om en ursäkt.

”Blinka om du hålls kvar mot din vilja, Jakob Forssmed”, skrev Aftonbladets ledarsida lite smått provocerande då de undrade hur partiet kunde behandla honom på det här sättet.

Vissa anonyma röster inifrån KD har i olika medier kritiserat Jakob Forssmed för sina uttalanden. Men en person som öppet går ut och tar honom i försvar är Elisabet Lann, ledamot i partistyrelsen och gruppledare för KD i Göteborg. Även hon dömer ut de bilder som Richard Jomshof delat.

– Jag tycker också att den här typen av satir är urusel för att den ju syftar till att kränka och såra andra människor. Och då spelar det ingen roll om det är muslimer, kristna eller judar. Jag tycker att det är en destruktiv kraft, säger hon till Göteborgs-Posten.

Sedan lägger hon till att det är en sak att ogilla ett yttrande och något helt annat att kräva att det ska vara olagligt. Här tycker hon att hennes partikollega Jakob Forssmed gjorde helt rätt då han visade sitt missnöje med bilder som var så pass grova att vissa till och med ansåg att det var hets mot folkgrupp.

Fler artiklar för dig