Nyheter

”O store Gud” som k-pop och breda samtal vid Lausanne 4

Dagens Felicia Ferreira och Frida Park på plats vid den globala missionskonferensen i Seoul

En stor bredd av ämnen, mångfald och föryngring bland deltagarna. Men också samtal kring missionsutmaningar, klimatet och sociala orättvisor i mindre grupper.
Dagens Felicia Ferreira och Frida Park rapporterar även om åsiktsskillnader och konfliktlinjer, ett par dagar in i den globala Seoulkonferensen i Sydkorea.

Över 5 000 kristna från 200 av världens länder är samlade till den evangelikala Lausannerörelsens konferens i Seoul nu i veckan, kallad Lausanne 4. Dagens chefredaktör Felicia Ferreira och opinionsredaktör Frida Park finns på plats för att lära känna rörelsen och ta tempen på vart den är på väg. De ingår i en grupp av drygt tio svenskar.

Dagen ringde upp för att få några första intryck från vad de har mött.

Frida Park berättar att den som känner sig hemma i frikyrkliga och karismatiska sammanhang nog också känner sig hemma på konferensen i Seoul. Hon har också fått lyssna till den svenska psalmen ”O, store Gud” som har sjungits i tre olika varianter de första dagarna.

– Först med en megakör från Sydkorea, sedan med irländsk folkmusik och slutligen i form av k-pop*. Det var en märklig känsla att som svensk, från ett av världens mest sekulariserade länder, höra 5 000 delegater från hela världen lovsjunga med en svensk psalm. Det var berörande, faktiskt, säger Frida Park.

Över 5 000 kristna från 200 av världens länder är samlade till den evangelikala Lausannerörelsens konferens i Seoul nu i veckan.

Hotade kristna bland deltagarna

Hon berättar vidare att det finns en hel del delegater som kommer från länder där kristna lever under hot, och som därför har en särskild färg på sina namnbrickor runt halsen för att de inte ska bli fotograferade. Hennes positiva känsla är också att de flesta kommer för att bidra och nätverka, och inte för att bara ta emot.

– Jag upplever en tonalitet som känns väldigt sund. Det är ingen peka finger-kristendom, utan här har fokus varit att det börjar med mig när kyrkan behöver förändring. Talare gråter på scenen, böjer knä och talar om behovet av omvändelse och varsamhet i hur vi behandlar varandra.

Över 5 000 kristna från 200 av världens länder är samlade till den evangelikala Lausannerörelsens konferens i Seoul nu i veckan.

”Hög nivå på samtalen”

Felicia Ferreira pekar på bredden av frågor i föreläsningar och samtal i mindre grupper. Hon tycker så här långt att det har varit hög nivå på samtalen. 25 utmaningar och gap i världen som påverkar kristenhetens missionstänkande har identifierats som viktiga att tala vidare om i konferensen.

– Jag uppfattar att det finns en ambition bland dem jag har träffat att få komma djupare och framåt i olika frågor. Det har varit stort fokus på mission, förstås, men också på ett slags kristet ansvar för hur vi är och lever.

– En klimatforskare föreläste om vårt ansvar för klimatet och utsläpp. En annan kvinna talade om orättvisa och vikten av att känna med människor som lider, säger Felicia Ferreira.

Fler kvinnor och unga

Hon är också glad att andelen kvinnor bland delegaterna har ökat, och nu uppgår till 35 procent, liksom att andelen under 40 år uppgår till 19 procent. Men här finns mer att göra, påpekar hon.

I fasta grupper på sex personer från olika delar av världen får deltagarna under veckan samtala vidare om de frågor som tas upp framifrån. Vid Felicia Ferreiras bord i salen sitter också en läkare från Nederländerna, en koordinator från Egypten, en professor i statskunskap från USA, en som jobbar med kristet företagande från England och en person från USA som jobbar med kristna flygvärdinnor och piloter.

Över 5 000 kristna från 200 av världens länder är samlade till den evangelikala Lausannerörelsens konferens i Seoul nu i veckan.

– På ett sätt är det en avgränsad del av kristenheten i världen – de evangelikala – som vi möter här. Men här finns också helt tydligt människor som tycker väldigt olika i en del frågor. Det märker vi inte minst vid borden. Det finns konfliktlinjer och åsiktsskillnader.

– Ändå uppfattar jag att fokus är att försöka hitta enhet i det som går och att få upp kraften och farten i det, säger Felicia Ferreira.

Snackis i korridorerna

Ett par huvudtalare har ensidigt lyft fram rättvisa för Gaza i Mellanösternkonflikten – och en av dem utryckte det som att Israel håller gisslan, något som mött kritik och blivit en snackis i korridorerna, uppger Frida Park. Utanför finns också demonstrationer av konservativa som tydligt vill att konferensen ska ta ställning mot homosexualitet. Men på andra sidan byggnaden finns mer liberala och progressiva krafter som demonstrerar.

– Konfliktlinjerna gäller både höger och vänster ideologiskt och liberalt och konservativt teologiskt.

Åkt med öppet sinne

Lausannerörelsen bildades i Schweiz 1974, med fokus på mission, evangelisation, Bibeln och Jesus ihop med socialt ansvarstagande. Tidningen Dagen och en del andra kristna rörelser i Sverige har Lausannedeklarationen som ett ideologiskt grunddokument.

Felicia Ferreira tycker att det så här långt är för tidigt att uttala sig om vart rörelsen är på väg.

– Jag har åkt hit med nyfikenhet och ett öppet sinne. Vilken typ av relevans har Lausannerörelsen för Sverige och Dagen i dag? Finns det saker som behöver revitaliseras eller läggas till handlingarna? Jag är här för att lära känna rörelsen.

Fotnot: K-pop (koreansk pop) är en populär musikalisk genre med ursprung i Sydkorea.

Fler artiklar för dig