Strax före öppnandet av den stora evangelikala samlingen publicerades Lausannerörelsens nya gemensamma dokument. En del ägnas åt synen på sexualitet och relationer, men också nationalism, bibelsyn och andlig legitimering av våld i Mellanöstern tas upp.
SEOUL, SYDKOREA. På söndagen var 5 000 kyrko- och missionsledare från 200 länder närvarande när den fjärde Lausannekonferensen öppnades i Seoul, Sydkorea.
Konferensen kommer att sätta kursen för global mission under de kommande decennierna, samtidigt som den markerar att det är 50 år sedan den amerikanske evangelisten Billy Graham samlade den evangelikala rörelsen i Lausanne, Schweiz.
Från Norge och Sverige deltar ett 60-tal delegater som representerar ett antal frikyrkliga och lågkyrkliga organisationer.
– Det här är inte bara en historisk sammankomst, utan ett historiskt samarbete, sa Lausannerörelsens ledare Michael Oh när han öppnade konferensen.
Presenterade nytt trosdokument
Via sina konferenser och efterföljande gemensamma dokument har Lausannerörelsen både gett en trosgrund som förenar den evangelikala rörelsen och hjälpt till att sätta en strategi för global mission.
Strax innan Lausannekonferensen startade i helgen publicerades rörelsens fjärde gemensamma dokument, Seouldeklarationen. Det behandlar både teologisk reflektion och strategi för mission, och kommer att komplettera de tre tidigare gemensamma dokumenten, rapporterade organisationen i ett pressmeddelande på söndagen.
Eftersom Lausannerörelsen inte är en formell medlemsorganisation är de organisationer som skickar delegater inte direkt involverade i Seouldeklarationen. Dokumentet kommer ändå ge vägledning för evangelikala organisationer och religiösa samfund över hela världen.
[ Tusentals evangelikala möts kring mission - i Sydkorea ]
Beklagar att kyrkor har öppnat för samkönade relationer
Seouldeklarationen består av 97 punkter, som både berör grundläggande trosläror och bibelsyn, och ett antal uttalanden kring aktuella frågor. 15 av punkterna handlar om sexualitet och samlevnad.
Liksom den tidigare Kapstadsöverenskommelsen är det i Seouldeklarationen tydligt att sexuella relationer hör hemma i äktenskap mellan en man och en kvinna.
I det nya dokumentet uttrycker Lausannerörelsen också en oro över att flera trossamfund har öppnat för samkönade äktenskap.
”Vi beklagar alla försök i kyrkan att definiera samkönade partnerskap som bibliskt giltiga äktenskap. Vi är ledsna över att vissa kristna samfund och lokala församlingar har gett efter för kulturella krav och hävdar att de välsignar sådana relationer som äktenskap”, står det i dokumentet.
Dokumentet tar också upp var och ett av de sex bibelställen som nämner homosexualitet, och kristna uppmanas att bekanta sig med dem.
”Ovanligt utarbetande”
Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, är en av författarna bakom kapitlet om sexualitet i den rapport som Lausannerörelsen publicerade inför konferensen.
Dokumentet ger en ovanlig bearbetning av en omdebatterad fråga, påpekar Olof Edsinger.
– De senaste åren har hbtq-frågorna seglat upp och blivit en av de största utmaningarna för den evangelikala kristendomen världen över eftersom den västerländska kulturen, med sin ofta väldigt liberala syn på dessa frågor, har blivit allt mer dominerande.
Han tror att Lausannerörelsen lyfter dessa frågor nu eftersom ämnet har blivit en konkret utmaning kopplad till mission och evangelisation.
– Inte minst har sekulariseringen inom vissa protestantiska samfund gjort det nödvändigt att betona den klassiska bibliska förståelsen av dessa frågor, säger Olof Edsinger.
Beklagar behandlingen av homosexuella
Samtidigt erkänner Seouldeklarationen att kristna som attraheras till personer av samma kön har upplevt fördomar och diskriminering i kristna församlingar:
”Vi ångrar våra misstag och ber om ursäkt för den skada som detta har åstadkommit våra bröder och systrar i Kristi kropp”, står det i dokumentet.
Församlingar och kristna ledare uppmanas att vara ett stöd för kristna som attraheras till personer av samma kön. Varken förändrad sexualitet eller omvändelseterapi nämns.
[ Lennarth Hambre: Var finns missionärerna i nästa generation? ]
Varnar för att legitimera våld i Mellanöstern
Utöver frågan om samkönade relationer går Seouldeklarationen också in på ett antal andra heta ämnen. Rörelsen tar bland annat avstånd från andlig legitimering av våld i Mellanöstern.
– I Mellanöstern, och på andra håll, måste kristna ledare arbeta för att rätta till teologiska fel som ger ideologisk legitimitet för orättvist våld mot oskyldiga civila eller försöker legitimera brott mot internationell humanitär rätt, står det i dokumentet.
I en tid då ordet ”evangelikal” i första hand förknippas med en grupp mycket konservativa väljare i USA, tar rörelsen också avstånd från kristen nationalism.
”Vi beklagar att vissa kristna har sett till staten i stället för evangeliet som det viktigaste sättet att uppfylla Guds avsikter för världen. Detta tar ett särskilt beklagligt uttryck när det kopplas till nationalism – här definierat som tron att varje stat ska ha en, nationell kultur och ingen annan – eller etnonationalism – vilket är tron att varje etnisk grupp ska ha sin egen stat. Det här är en stor ondska i vår värld.”
[ Ulrik Josefsson: Sverige behöver kristna som är förankrade och framåtlutade ]
---
Fakta: Lausannerörelsen
- Den första Lausannekonferensen hölls i Lausanne, Schweiz 1974. Värdstaden Lausanne gav sitt namn till Lausannerörelsen, som bildades efter kongressen.
- Rörelsen samlar evangelikala kyrko- och missionsledare från cirka 200 länder.
- Arbetet är centrerat kring Lausannekongresserna: Lausanne 1974, Manila 1989, Kapstaden 2010 och Seoul 2024.
- Varje kongress har kulminerat i ett gemensamt dokument: Lausannedeklarationen, Maniladeklarationen och Kapstadsdeklarationen.
- Den fjärde kongressen arrangeras i Seoul, Sydkorea den 22–29 september 2024. Ett 60-tal svenska och norska delegater deltar.
---