De senaste dagarna har tiotusentals människor flytt undan det israeliska bombardemanget i södra Libanon. Flyktingströmmarna går norrut och många har tagit sin tillflykt till kyrkorna i exempelvis Beirut. Men inte heller där är livet säkert.
– Vi behöver madrasser och mat, säger Said Deeb, pastor i församlingen Life Center, till Dagen.
Bara fem minuter innan Dagen pratar med Said Deeb har en kraftig explosion inträffat i den libanesiska huvudstaden. Några minuter efter samtalet skickar han en videosekvens som visar förödelsen. På samma videoklipp syns även upprörda människor som verkar leta efter skadade.
Israels attacker mot shiamilisen Hizbollah i Libanon uppges sammanlagt ha krävt fler än 550 dödsoffer. Vissa mål ligger i Beirut, uppger TT.
Said Deeb berättar att han och familjen hittills inte har råkat illa ut, men att många släktingar och vänner är på väg mot Beirut från andra delar av landet. Tisdag förmiddag ägnade han åt att åka runt i staden för att leta efter boende till ankommande.
– Framför allt är det i de kristna kvarteren som jag har varit. Där är det lite tryggare, säger han och berättar att han har lyckats skrapa ihop några sovplatser.
– Men det räcker inte och många kommer att behöva sova i vår kyrka och i andra kyrkor. Redan nu är det överfullt hos oss.
Enligt Said Deeb handlar det dels om libaneser från de södra delarna av landet som har lämnat sina hem, dels om syriska flyktingar som har lämnat sina flyktingläger.
– Civila dör hela tiden.
Inställda aktiviteter
Församlingen Life Center har sina lokaler i Bourj Hammoud strax utanför Beirut. Platsen beskrivs ibland som Libanons Lilla Armenien på grund av dess stora armeniska befolkning. Enligt församlingens egen beskrivning är det samtidigt en av Libanons fattigaste områden.
I normala fall bedriver Life Center en mängd olika aktiviteter. Nu har det mesta ställts in.
– Våra utländska lärare som skulle ha kommit hit har stoppats och även om vi kan fortsätta med bibelstudierna så måste vi just nu prioritera de praktiska sakerna. Det är mest akut.
Finns det något som svenskar kan göra för er?
– Absolut, be för att vi ska vara fortsatt frimodiga och om skydd för oss. Sedan behöver vi också madrasser och mat så att alla de som kommer hit kan sova och äta. Just nu råder det brist på allt.
Lärare och elever påverkas
En annan kristen organisation i Libanon som också har drabbats av våldsamheterna är Thimar-LSESD. De bedriver bland hjälpverksamhet och utbildning på olika platser i landet, men också i Syrien och Irak. För tillfället är dock många utbildningsinstitut i Libanon, även de som Thimar-LSESD stöttar, stängda.
– Våra studenter vid dessa center, liksom många andra, utsätts nu för oro för krig, flykt och fortsatt upptrappning. Många återupplever tidigare trauman medan andra som upplever krig för första gången kastas in i en ännu svårare verklighet, säger Thimar-LSESD:s kommunikationskoordinator Ghinwa Akiki till Dagen.
Hon berättar att ett viktigt utbildningstillfälle för lärare som skulle ha genomförts nu på måndag är inställt eftersom många av centren ligger i områden som utsätts för tungt bombardemang.
– Kriget påverkar på ett väldigt tydligt sätt både våra lärare och elever.
Springer upp på taket
En annan del av arbetet som Thimar-LSESD bedriver utgörs av Beirut Baptist School (BBS) i de centrala delarna av Beirut. Nu håller skolan på att förbereda för att ta emot människor som har flytt undan striderna i de södra delarna av landet.
Under intervjun med Dagen befinner sig Ghinwa Akiki i Mansouriye, strax öster om Beirut, där huvudkontoret för Thimar-LSESD är beläget. Hon berättar att varken kontoret eller personalen där har skadats, men att alla är emotionellt och mentalt påverkade.
– Vi ber konstant. Och just nu springer jag upp på taket eftersom vi precis hörde explosioner.
Liksom Said Deeb har Ghinwa Akiki nåtts av informationen om explosionerna inne i Beirut.
– Vi hörde explosionerna och kunde se röken från taket på vårt kontor, förklarar hon för Dagen.
---
Fakta: Religion i Libanon
- Undersökningsföretaget Statistics Lebanon uppskattar att nästan 70 procent av de libanesiska medborgarna är muslimer (varav majoriteten är sunnimuslimer). Drygt 30 procent av medborgarna är kristna: av dessa tillhör mer än hälften den katolska syrisk-maronitiska kyrkan. Cirka 25 procent är grekisk-ortodoxa och den resterande kristna gruppen på ungefär 25 procent utgörs av bland annat flera katolska och ortodoxa kyrkor samt kopter och protestanter.
- Källa: 2022 Report on International Religious Freedom (USA).
---