Rykten och osanningar har skapat oro bland biståndsaktörer när det gäller regeringens reformering av biståndet. Det menar KD:s Gudrun Brunegård som tycker att den nya strategin för civilsamhället borde räta ut frågetecknen.
Kritiken mot den borgerliga regeringens förändringar i biståndet har inom branschen varit massiv. En fråga som gnagt handlar om hur de olika biståndsorganisationerna ska finansieras, då det funnits en viss osäkerhet i vad regeringen egentligen vill.
Nu har en ny strategi för civilsamhället presenterats och KD:s Gudrun Brunegård, som är partiets biståndspolitiska talesperson, hoppas att många av frågetecknen därmed ska rätas ut.
– På många punkter har vi möjlighet att lugna de organisationer som varit oroliga för förändringar, säger hon till Dagen.
– Nu kan vi visa vad som är regeringens ambitioner.
Falska rykten
Hon menar att den senaste tiden har det spridits många rykten och felaktiga påståenden om vad regeringen vill bedriva för biståndspolitik. Även myndigheten Sida har oavsiktligt varit med och bidragit till detta, menar hon.
– Sida har under den här beredningstiden gjort en del tolkningar och gissningar om vad som skulle komma, saker som inte alls stämmer överens med regeringens intentioner.
Gudrun Brunegård ger sedan några exempel på uppgifter som spridits av myndigheten, utifrån den hypotes de jobbat med, exempelvis att enbart 50 organisationer ska ha rätt till statligt stöd, eller att 75 procent av budgeten som är avsatt till civilsamhället skulle sökas i konkurrens med utländska organisationer.
– Men nu är det fastslaget att minst 90 procent av pengarna som går till civilsamhället ska förmedlas via svenska organisationer. Och en pott viks också till små organisationer, som oroat sig för att de skulle bli utan statligt stöd.
Mjuk övergång
Det nya är i stället att alla organisationer ska söka ekonomiskt stöd direkt från Sida, i stället för att som tidigare gå via de 17 utvalda partnerorganisationerna. Regeringen beskriver själva att det handlar om att få bort hierarkierna som byggts upp bland biståndsaktörer och att det här kommer att bli ett effektivare och mer transparent system.
– Ambitionen är också ett pluralistiskt och livskraftigt civilsamhälle, säger Gudrun Brunegård.
Hon lägger till att förändringen också kommer att ske via en mjuk övergång, där det först är i september nästa år som de nya reglerna börjar gälla.
– Då har man ett år på sig att göra nödvändiga förändringar.
Så du tror att biståndets aktörer blir nöjda nu?
– Jag hoppas att de kommer vara nöjdare i alla fall, och att de ska få en bättre planeringshorisont.
[ Regeringen presenterar ny strategi för civilsamhället inom biståndet ]