Nyheter

Andreas Karlsson klar för NHL-uppdrag

”De i Edmonton som kontaktade mig, vet jag är vettigt folk”

Den tidigare Leksands-, HV71- och Frölundaspelaren Andreas Karlsson blir spelarutvecklare för NHL-laget Edmonton Oilers.
– Mitt uppdrag är att följa killarna som är draftade av laget, säger han till Dagen.

Andreas Karlsson förekom då och då i spalterna i Dagen under andra halvan av 1990-talet och i början av 2000-talet då han spelade i Elitserien och NHL och återkommande medverkade på Sport for Lifes läger. 2011 lade han skridskorna på hyllan och en tränarkarriär tog vid. Efter fyra säsonger i Frölundas organisation flyttade han och hustrun – som är kanadensiska – till Kanada och där har han fram tills nu jobbat som juniortränare.

När NHL-laget Edmonton Oilers (som Andreas Karlsson aldrig har spelat i) hörde av sig kände han att det var dags att byta tjänst.

– Hockeyvärlden är ganska liten, när man är ute och reser träffar man mycket folk och gör man ett hyggligt jobb så öppnas möjligheter, förklarar han.

– Det här kändes spännande och de i Edmonton som kontaktade mig vet jag är vettigt folk.

Han tillägger att det länge har varit en dröm att få jobba i en NHL-organisation och att det inte är någon nackdel att han nu får chansen i ett kanadensiskt lag.

Jobbar långsiktigt

Familjen Karlsson bor strax utanför Toronto i provinsen Ontario i sydöstra Kanada medan Edmonton ligger mer än 300 mil längre nordväst. Någon flytt till Edmonton blir det dock inte.

– Mitt uppdrag är att följa killarna som är draftade av Edmonton, men som nu spelar i Ontario Hockey League, berättar Andreas Karlsson, som de senaste åren har varit assisterande tränare i ett av topplagen i samma juniorliga.

– Ibland kommer jag att vara på isen med dem, men framför allt handlar mitt jobb om att bygga relationer till killarna. Vi vill att de som är draftade av Oilers ska känna att de är en del av organisationen även om de för tillfället spelar i andra lag. En del NHL-lag har jobbat så här ganska länge, men för Edmonton är det relativt nytt.

En del längre resor kommer det ändå bli. Utöver ansvaret för spelare i Ontario Hockey League ska Andreas Karlsson nämligen också bygga relationer med spelare i Edmonton Oilers farmarlag Bakersfield Condors. Laget håller till i Bakersfield utanför Los Angeles i Kalifornien vilket är över 400 mil från Toronto.

Andreas Karlsson, assisterande tränare i Brantford Bulldogs.

Hur ser ditt anställningsavtal med Edmonton ut?

– I den här branschen ser man ofta inte resultatet efter en säsong, man måste jobba långsiktigt. Målet är att spelarna som jag ansvarar för ska spela i Edmonton om allt mellan två och fyra år.

När Andreas Karlsson under sin aktiva karriär deltog på Sport for Lifes läger var en återkommande fråga hur den kristna tron kan kombineras och bevaras i relation till ishockeyn.

I dag är familjen Karlsson aktiva i en evangelikal kyrka i utkanten av Toronto.

– Det är en jättebra församling, barnen är engagerade i verksamheten och den känns ganska lik de sammanhang som jag kommer från.

Den gångna helgen drog ishockeyn i Sverige i gång på allvar. Andreas Karlsson har representerat tre lag i SHL: Leksand, HV71 och Frölunda, men på frågan om vilket lag hjärtat klappar extra för blir svaret enkelt.

– Det är Leksand så klart. Det är där jag är uppväxt och mina föräldrar och min syster med familj bor också kvar där.

Hur noga följer du ishockeyn i Sverige?

– Jag har inte sett någon match på flera år, men läser en del på nätet och lyssnar ibland på någon podd.

---

Fakta: Andreas Karlsson

  • Spelarkarriär: Leksand (–99), Atlanta Thrashers inklusive farmarlag (99–2003), EHC Basel, Schweiz (2003–2004), HV71 (2004–2006), Tampa Bay Lightning (2006–2008), Frölunda (2008–2011).
  • Tränarkarriär: Frölunda, junior (2011–2015), York University, Kanada (2015–2017), Kitchener Rangers, Kanada (2017–2020), Hamilton/Brantford Bulldogs (2021–2024).

---

Fler artiklar för dig