Nyheter

Pingstkyrkans hejarklack hjälpte Värnamo till seger

”Pärleporten” blev klackens unika ramsa när Värnamo fick oväntat stöd i allsvenskan.

Med pastorn som hejarklacksledare kunde det bara sluta på ett sätt. Värnamo vann den viktiga fotbollsmatchen i allsvenskan och tacksamhet från såväl klubb som övriga supportrar väller nu in.
”Tack Pingstkyrkan, vilken klack, helt enorm!”, uttrycker en lycklig supporter efter segern.

– Jo, jag är väldigt hes i dag, konstaterar Albin Karlsson när Dagen når honom på måndagsmorgonen.

– Men så ska det väl vara efter först en söndagspredikan och sedan två timmar som hejarklacksledare.

För det blev minst sagt en intensiv söndag för pingstpastorn som alltså lyckades hinna med såväl kyrka som fotboll. Anledningen till att Arken Värnamo, pingstkyrkan i staden, slöt upp med en hejarklack var en förfrågan från klubben som behövde lite extra stöd inför ödesmatchen mot Västerås. Båda lagen ligger i botten av allsvenskan och kämpar febrilt för att vara kvar i den högsta serien.

Pingstkyrkan i Värnamo ställde upp med en hejarklack då det lokala fotbollslaget kämpar för att vara kvar i Allsvenskan. Pastor Albin Karlsson var med som hejarklacksledare till den välkända sången Pärleporten.

”Pärleporten” som ramsa

En bit över hundra pingstvänner slöt upp och med sig hade de trummor, ett glatt humör och en stor banderoll där det stod “Pärleporten” på, vilket också var en av sångerna de sjöng för att heja fram sitt lag.

Det blev succé. Både på planen och på läktarna. Hemmalaget vann med 2–0 och lyckades klättra flera placeringar i tabellen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Väldigt positiva. Klubbchefen hörde av sig till mig i går och var otroligt glad, de är lyriska över att vi var där med klacken, berättar Albin Karlsson.

– Många har skickat sms till mig och när jag var inne en sväng till kyrkan nu på morgonen, för att P4 Jönköping ville göra ett reportage, så träffade jag ett gäng pensionärer som kramade om mig och var tacksamma.

Komplimangerna strömmar också in på IFK Värnamos Facebooksida.

”Tack Pingstkyrkan vilken klack helt enorm!!”, skriver en supporter som konstaterar att även andra samfund nu har något att tänka på.

”Helt fantastiskt att höra en IFK-klack... Dom har öppnat pärleporten”, skriver en annan.

”Vilken klack! Kom tillbaka på söndag!”, lyder en uppmaning inför nästa hemmamatch.

Glädje från bägge håll

Albin Karlsson kan bara intyga att många känner en stor glädje över att de ställde upp från kyrkan, inte bara för att det blev seger i matchen.

– Många känner en glädje över att vi var med från kyrkan, säger han.

– Vi som kyrka tycker också att det är kul att bli delaktig i samhället, att vi fick lyfta kärlek för staden. Man märker att det betyder mycket för folk när de ser att vi bryr oss. Sedan var det kul att laget vann, det blev lite extra, men jag vill inte ta åt mig äran för segern, men visst var vi med och gav energi. Jag har själv spelat ishockey och vet vad det betyder att få stöd från läktaren.

En fot i bägge läger

Albin Karlsson är i dag alltså pastor i Värnamo, men var det tidigare även i Västerås, alltså från den stad vars fotbollslag led ett svidande nederlag.

Hade du inte lite dubbla lojaliteter trots allt i den här matchen?

– Haha, det var faktiskt ganska många som hörde av sig där uppifrån och undrade varför jag valde just denna match, de tyckte att jag hade kunnat vänta en vecka. Flera ungdomar från min gamla församling stod också i Västeråsklacken, så det var lite extra känslosamt, erkänner Albin Karlsson.

Men trots detta, när hemmalaget gjorde mål valde han ändå skrika ut sin glädje tillsammans med alla Värnamosupportrar.

Pingstkyrkan i Värnamo ställde upp med en hejarklack då det lokala fotbollslaget kämpar för att vara kvar i Allsvenskan. Pastor Albin Karlsson var med som hejarklacksledare till den välkända sången Pärleporten.

Ska ni fortsätta nu efter succén?

– Jag lovade en match. Men jag ska prata lite med en del som var med i klacken. Finns det en kärntrupp av supportrar så kan det få fortsätta.

Nästa hemmamatch är på söndag mot Djurgården, vilket ser ut att bli en betydligt svårare uppgift då Stockholmslaget befinner sig i toppen av tabellen. Matchen börjar 14.00, så Albin Karlsson konstaterar att det går alldeles utmärkt att kombinera med gudstjänsten.

Så att ni kan sjunga upp er i kyrkan inför matchen?

– Fast det blir inga fotbollsramsor i kyrkan, konstaterar han.

Där handlar det enbart om att lyfta fram Jesus, inte ett fotbollslag.

Fler artiklar för dig