Nyheter

Pingst i Norrköping säljer sin fastighet – för att hyra in sig istället

Den 1 oktober blir Pingst i Norrköping hyresgäst i huset man just sålt till ett fastighetsbolag • Samuel Rönnbrink: Nu kan vi lägga energi på rätt saker.

En grundplåt för framtiden, valfrihet och personella resurser. Det har pingstförsamlingen i Norrköping vunnit på att sälja sin fastighet, och i stället börja hyra den av köparen, ett fastighetsbolag.
– Nu behöver vi inte lägga resurser och tid på att ta ansvar för en stor fastighet, utan kan fokusera på att möta människor, säger Samuel Rönnbrink, föreståndare och pastor.

Pingstkyrkan Renströmmen i Norrköping har tagit sitt namn av den anrika byggnad där man hållit till sedan 1996, Renströmmen 9. Det är ett stort kvarter, med en total yta på 13 500 kvadratmeter, och där det också finns hotell, restaurang, konferensanläggning och bostäder.

Tanken på att inte längre äga och förvalta fastigheten väcktes redan före pandemin, berättar Samuel Rönnbrink.

– Då började man tala om huruvida det bästa, så som världen ser ut i dag, verkligen är att äga fastigheten, eller om det vore bättre är att förvalta pengarna på annat sätt, säger han till Dagen.

För något år sedan, när pandemin inte längre satte käppar i hjulet, återupptogs samtalet.

– Analysen blev att vi förvaltar vårt pund bäst genom att inte äga utan genom att vara hyresgäst, säger Samuel Rönnbrink.

Församlingsmedlemmar, ledning och styrelse var eniga, och den 1 oktober tar fastighetsbolaget Magnentus över bolaget som äger Renströmmen 9.

Porträttbild

– Vi har tecknat ett hyresavtal som sträcker sig över 25 år, med möjlighet att lämna det innan om vi vill. Så dörren står öppen. Men de närmaste åren fortsätter vi att driva vår verksamhet, restaurang och konferensbolag i samma lokaler.

Marknadsmässigt pris

Priset man fick var marknadsmässigt, säger Samuel Rönnbrink, och kommer att bli en grundplåt till kyrkans framtid.

– Vad det ska vara är något som vi måste be och söka Gud för. Som alla församlingar måste vi utvärdera vårt arbete, se vart vi är på väg och vad vi ska göra, säger han, och tillägger att församlingen i nuläget inte ser sig om efter andra lokaler.

Pingstkyrkan Renströmmen har strax under 700 medlemmar och firade 100 år som församling i september 2021. Nyligen anställdes en barn- och familjepastor, vilket Dagen skrev om, och man har en ny ungdomspastor på plats.

– Vårt fokus är barn och ungdomar, gemenskap och att möta människor, och sociala insatser för att göra Norrköping bättre. På alla dessa områden är vi inne i en fin tid och den här försäljningen är ett led i det, så att vi kan fortsätta att lägga energi på rätt saker, säger Samuel Rönnbrink.


Fler artiklar för dig