Nyheter

EFK-profilen Knut-Bertil Nyström är död

”Entreprenörsanda och pragmatik präglade honom” säger Lennarth Hambre, tidigare missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan.

Knut-Bertil Nyström ledde under många år Evangeliska frikyrkans församlingsprogram och hade en viktig roll i att skapa attraktion för det nya samfund som han fick se bildas.

Knut-Bertil Nyström, boende i Örebro, avled på söndagen och blev 78 år. Han var ledare för Sverigeprogrammet inom Örebromissionen, och senare församlingsprogrammet inom Evangeliska frikyrkan under ett par decenniers tid, fram till 2013.

Sin bakgrund hade Knut-Bertil Nyström som medarbetare inom Kronobergsmissionen, som var en regionorganisation inom dåvarande Örebromissionen, där bland annat småländska Ralingsåsgården finns.

Från den miljön rekryterades han till Örebromissionens ungdom och hamnade under första halvan av 1990-talet hos Örebromissionen, ÖM, som ansvarig för Sverigeverksamheten. Evangeliska frikyrkan bildades 1997 genom ett samgående av tre frikyrkosamfund.

”Attraherade nya församlingar”

– Från Kronobergsmissionen fick “Knubbe” med sig en entreprenörsanda kring mission och evangelisation, och ett pragmatiskt och praktiskt sätt att se på kyrklig verksamhet, säger Lennarth Hambre, tidigare missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan.

– Han medverkade till att attrahera ett antal nya församlingar och unga människor att komma in i EFK och skapade attraktion för det nya samfundet. Samtidigt rörde han sig ekumeniskt och visade respekt för andras kyrkliga traditioner.

Lennart Hambre

Nära människor

Underlaget till EFK:s beslut om att människor som är döpta i en annan doptradition skulle kunna få bli medlemmar i lokala församlingar var en viktig sådan signal som bar Knut-Bertil Nyströms signatur.

I slutet av livet, och som pensionär, lade Knut-Bertil Nyström mycket av sin tid i Immanuelskyrkan i Örebro, där han var engagerad inom diakonin och i att visa omsorg om enskilda människor.

Fler artiklar för dig