Nyheter

Nyvigda Skara-biskopen: Då föll tårarna

Högtidligt och internationellt när Ulrica Fritzson och Teresia Derlén vigdes till biskopar

Kungaparet och många ekumeniska och internationella gäster fanns på plats i Uppsala domkyrka på söndagen, när Ulrica Fritzson och Teresia Derlén vigdes till biskopar för Skara respektive Härnösands stift.

UPPSALA. Den högtidliga gudstjänsten bjöd på biskoplig färgprakt, läsningar på flera språk och änglalik sång, framförd av koristerna i Uppsala domkyrkas flickkör, för dagen klädda i lysande röda kåpor.

De två som lovade att ”stå fasta i kyrkans tro, försvara den och tillse att Guds ord blir rent och klart förkunnat” var märkbart berörda.

Efter vigningsbön och handpåläggning fick Ulrica Fritzson och Teresia Derlén biskopens attribut: kors, kåpa och mitra, och ärkebiskop Martin Modésus överräckte kräkla och biskopsfullmakten.

– Ta emot dem som Kristi sändebud, manade han slutligen de drygt 1 100 personer som församlats i kyrkan innan han uttalade välsignelsen.

Snart biskopar. Teresia Derlén och Ulrica Fritzson strax före gudstjänsten i Uppsala domkyrka där de vigs till biskopar i Härnösands respektive Skara stift.

Efter gudstjänst och fotografering fick Dagen någon minut med de två nybakade biskoparna.

Hur känns det, biskop Ulrica?

– Det är överväldigande, jag känner mig fylld av nåd och värme och omsluten av böner, det är allt så stort.

Hur har du förberett dig för dagen?

– Jag har tänkt och bett, och tänkt att det egentligen inte går att förbereda sig. Men jag har tagit emot allt som folk har gett mig, och önskat mig och bett för mig. Det har varit det viktigaste.

Vilken del av gudstjänsten berörde dig starkast?

– Det var väldigt berörande att gå fram till altarringen och falla på knä. Då föll tårarna.

Hur känns det för dig, biskop Teresia?

– Jag är rörd och glad samtidigt, det är fantastiskt att var omgiven av så mycket värme, bön och lovsång, och verkligen få känna Guds kraft.

Vad berörde dig mest?

– Handpåläggningen är ju speciell, särskilt eftersom det var så många andra kyrkor här, det blir ett sånt tecken på ekumeniken och kyrkans enighet.

Du bad vid en ljushållare kort före intåget. Vad tänkte du på?

– Den här veckan har jag bland annat mediterat över Johannes 15, och det gjorde jag just i den stunden: ”Ni valde inte mig utan jag har valt ut er till att gå ut och bära frukt som består.” Det är en välsignelse att ha med sig, att det är Gud som bär.

Tog en selfie med biskopen

En av dem som passade på att ta en selfie med Teresia Derlén var hennes tidigare chef, Västeråsbiskopen Mikael Mogren.

– Hon har varit min biskopsadjunkt i fyra år, så det är mäktigt för mig att hon nu går till Härnösand som biskop, sa han till Dagen.

För Mikael Mogrens del var det nio år sedan han hade sin ”födelsedag”, som han kallar det, som biskop. Och han var märkbart tagen över det firande han just varit med om.

– Det var storartat, verkligen, en hela kyrkans fest, och då inte bara kyrkan i Sverige utan här känner man ju att hela den världsvida kyrkan kommer samman, och att kyrkan, himlen och jorden möts.

Nyvigda biskopen Teresia Derlén med biskopskollegan Mikael Mogren.

Afrikanska studenter

Många Uppsalabor strömmade till domkyrkan för att vara med om biskopsvigningen.

Bland dem var fyra doktorander från universitet i Uganda, Nigeria och Rwanda: Sumwiza Kellen, Blessing Omokhoba Yama, Patience Atukunda Jaffu och Andinda Precious. De är i Uppsala denna höst för att delta i ett specialicerat forskarprogram med fokus på artificiell intelligens, Core AI.

– Det var fint, och vi försökte att följa med så gott det gick genom Google translate, sa Blessing Omokhoba Yama, från Nigeria, till Dagen efter gudstjänsten.

Universitetsstudenterna Sumwiza Kellen, Blessing Omokhoba Yama, Patience Atukunda Jaffu och Precious Andinba.

Biskop emerita

Biskop emerita Eva Brunne, från Stockholms stift, var en av många tidigare biskopar på plats.

– Det här är faktiskt andra gången i historien som det vigs två kvinnor till biskop i Svenska kyrkan samtidigt. Första gången var den 8 november 2009, då vigdes Tuulikki Koivunen Bylund och jag, sa hon till Dagen.

Vad önskar du för dina biskopssystrar?

– Jag önskar dem glädje i uppdraget, och uthållighet och vila. I synnerhet vila i Gud.

Biskop emerita Eva Brunne hälsar på Teresia Derlén efter den senares biskopsvigning i Uppsala.

---

Fakta: Nya biskopar i Svenska kyrkan

  • Ulrica Fritzson (född 1968) valdes 20 mars till biskop för Skara stift och efterträder biskop Åke Bonnier. Hon prästvigdes i Lunds domkyrka 1996 och har innehaft prästtjänster i landsbygdsförsamling, storstadsförsamling, inom institutionssjälavården och för Svenska kyrkan i utlandet som ambulerande präst i Afrika.
  • 2017 disputerade Ulrica Fritzson på en avhandling om skuld och försoning; om upprättande och försonande möjligheter för en skyldig människa.
  • Teresia Derlén (född 1975) valdes 14 maj till biskop för Härnösands stift och efterträder biskop Eva Nordung-Byström. Hon prästvigdes i Strängnäs domkyrka 2003. Hon är Doctor of Philosophy in Theology (PhD) och avlade sin doktorsexamen vid King’s College i London 2019.
  • Teresia Derlén arbetade i olika roller som präst i England 2012–2019, därefter har hon arbetat som biskopsadjunkt och stiftsteolog i Västerås stift. Tidigare tjänstgjorde Teresia Derlén i församlingar i Luleå stift.
  • De två välkomnas av sina respektive stift lördagen den 28 september.

---

Fler artiklar för dig