Nyheter

Frustration när församling inte fick köpa kyrka – såldes till lokala föreningar

”Jag kan förstå att det skaver för dem, men det är sådana här avvägningar man som församling måste göra”

En eritreansk-ortodox församling ville gärna köpa missionskyrkan som var till salu i Kilafors, strax utanför Bollnäs. Men de fick nej, det blev inte ens budgivning. Kyrkan såldes i stället till två lokala föreningar.
En drömlösning, enligt församlingens ordförande, även om besvikelsen är stor bland eritreanerna.

Vad är viktigast när man ska sälja en kyrka? Kilafors missionsförsamling stod nyligen inför frågan. Den lilla församlingen på 14 personer mäktade inte längre med att ta hand om den stora kyrkobyggnaden med allt ansvar som det innebär, så de beslutade att sälja.

Flera köpare visade intresse, bland annat en eritreansk-ortodox församling. Hade församlingen fått köpa lokalen hade den fortsatt vara en kyrka, om än med en något annan inriktning.

Stefan Hill

– Tyvärr blev det ingen budgivning, säger Stefan Hill, som är kansler i den eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sverige och ofta för samfundets talan.

Han berättar för Dagen att den eritreanska församlingen var villig att lägga ett bud på kyrkolokalen. De var också villiga att hitta en lösning där den ursprungliga församlingen, som tillhör Equmeniakyrkan, hade kunnat få vara kvar att fira gudstjänst, men de fick inte den möjligheten.

– Det här är församlingen som håller till i Bollnäs. De är väldigt engagerade och de hade fyllt kyrkan varje söndag, berättar Stefan Hill.

Han tror också att de kunde ha tillfört något till den lilla orten Kilafors med sina 1 200 invånare.

Men så blev det alltså inte. I stället var det två lokala föreningar som fick köpa kyrkan, Kilafors biografförening och Hanebo framtid.

– Det här blev en väldigt bra lösning för församlingen och för bygden, säger Bo Svanteson, ordförande i Kilafors missionsförsamling.

– För det började bli alltför betungande för oss att ha kvar kyrkan, både ekonomiskt och praktisk. Vi orkade helt enkelt inte med, eftersom allt arbete sker ideellt.

Kilafors missionsförsamling, en kyrka som precis sålts till två lokala föreningar.

Ska hyra in sig för gudstjänster

Församlingen kommer ändå att få vara kvar som hyresgäster och fortsätta fira gudstjänst som vanligt, enligt en tioårig överenskommelse med de nya ägarna.

– Alternativet var att hitta någon annan lokal i Kilafors, men nu blev det så att vi får hyra in oss i vår gamla kyrka i stället.

Kilafors missionsförsamling, en kyrka som precis sålts till två lokala föreningar.

”En drömlösning”

Bo Svanteson berättar att det här är en fin kyrkolokal som passar för många ändamål. Tyvärr har kyrkan mestadels stått tom den senaste tiden, lokalen används bara varannan söndag för gudstjänster och ibland för bönemöten på tisdagar.

Nu hoppas han att det blir mer liv i lokalen. De föreningar som tagit över bedriver olika kulturella verksamheter och förhoppningsvis blir det snart konserter, filmvisningar och olika lokala arrangemang i kyrkan.

– Det här blev en drömlösning för oss, summerar Bo Svanteson försäljningen.

Vi hade inte alls fått den här lokala förankringen med dem.

—   Bo Svanteson, ordförande, Kilafors Missionsförsamling

– De sköter om allt som har med fastigheten att göra, allt vi gör är att hyra in oss. Dessutom får vi pengarna från försäljningen som vi kan använda till vår verksamhet.

För verksamheten, menar Bo Svanteson, är trots allt viktigare än själva byggnaden. Han tänker också att den här lösningen skulle kunna vara en bra modell även för andra små församlingar i Sverige, och att det gäller att se potentialen som finns i själva kyrkobyggnaderna.

Kilafors missionsförsamling, en kyrka som precis sålts till två lokala föreningar.

Men varför valde ni bort den eritreanska församlingen, vore det inte bra att sälja till en annan församling?

– Jo, vi funderade på det också och det hade varit en bra lösning det med. Men vi kom fram till att den lokala förankringen var viktig, säger Bo Svanteson.

Den ortodoxa församlingen har främst sina medlemmar i Bollnäs, cirka två mil bort.

– Vi hade inte alls fått den här lokala förankringen med dem.

Men om de hade lagt ett högre bud?

– Priset var inte det viktigaste för oss. Vi ville ha det priset vi begärde, utöver det var den lokala förankringen viktigast. Det här blev en bra lösning för Kilafors och bygden lokalt.

– Jag kan förstå att det skavar för dem. Men det är sådana här avvägningar man som församling måste göra och vi är väldigt glada för hur det blev.

Vore det inte bra om kyrkan fick vara kvar som kyrka?

– Visst, och det får den, vi kommer att använda den som kyrkolokal. Vi får ha kvar alla våra kristna symboler, korset finns kvar, altarringen kommer att vara kvar liksom predikstolen. Nu kanske det också blir mer naturligt för andra att komma på våra gudstjänster, då tröskeln in i kyrkan blir lägre. Som församling är det bra att även kunna finnas mitt i föreningslivet.

Fader Afewerki leder den eritreansk-ortodoxa kyrkan som valt att inte samarbeta med regimen i Eritrea.

”Kyrkan hade fått använda lokalen fritt”

Afewerki Tesfa är biskop i den från regimen fristående eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

Är ni besvikna?

– Ja, faktiskt. Vi hade gärna lagt ett bud på kyrkan och var redo att betala det de ville ha. Men plötsligt fick vi höra att den var såld, säger han.

Den eritreanske biskopen berättar att de hade skickat ett brev till församlingen för att berätta vilka de var och vilka planer de hade för kyrkolokalen.

– Vi skulle ha använt den som kyrka, men vi kunde också hyra ut den till andra föreningar som ville vara med.

Även till församlingen som sålde?

– Ja, de skulle få använda den fritt. Vi förklarade också att kyrkan skulle få användas av andra föreningar, den skulle kunna vara öppen hela veckan.

Att dela lokaler med andra, berättar Afewerki Tesfa, är de redan vana vid. Han förklarar också att det inte är så långt mellan Kilafors och Bollnäs, så den här kyrkolokalen hade passat perfekt för dem.

Har ni svårt att köpa lokaler?

– Ibland är det svårt, som du ser här. Men jag vill inte gå in i detaljer. Men vi trodde att vi skulle kunna köpa den här, att de ville sälja till en annan kyrka. Vi förstår inte varför de inte gjorde så.

Den eritreanska församlingen använder just nu en annan lokal i Bollnäs, men biskopen förklarar att det inte är optimalt.

– Men man måste vara någonstans, även om det är lokaler som inte är anpassade för att vara en kyrka.

---

Fakta: Eritreansk-ortodoxa kyrkan

  • Den eritreansk-ortodoxa kyrkan är i Sverige indelad i två olika grenar, den ena är lojal med kyrkan i Eritrea medan den andra vill stå fri, då de menar att kyrkan i Eritrea kontrolleras av landets diktatur.
  • I det här fallet handlar det om den från regimen fristående kyrkan.
  • Kilafors missionsförsamling har funnits i 147 år och i början av 1900-talet byggde församlingen själv den kyrka som nu har sålts.

---

Fler artiklar för dig