Nyheter

Efter övergreppsskandalerna: Sydstatsbaptisterna säljer sitt högkvarter

Höga utgifter kopplade till utredning av hur samfundet hanterat sexövergreppen

Sydstatsbaptisterna kommer att sälja sitt högkvarter i Nashville, Tennessee. USA:s största protestantiska samfund behöver pengarna för att täcka upp för utgifter i samband med anklagelser om sexuella övergrepp mot pastorer och andra ledare.

Flera medier, bland annat Christianity Today, skriver om beslutet att sälja byggnaden, vilket fattades förra veckan under ett möte med den verkställande kommittén inom Sydstatsbaptisterna, SBC.

En försäljning av den centralt belägna fastigheten har varit på tapeten ända sedan 2017. Men nu ekar det tommare än på länge i kassakistorna.

Inte bara har SBC förlorat många medlemmar de senaste åren – en utveckling som Dagen har skrivit om. Man har också haft stora utgifter i samband med en utredning av hur samfundet hanterat flodvågen av anmälningar gällande sexuella övergrepp mot pastorer och andra ledare: hela 12,1 miljoner dollar sedan oktober 2020.

Minst 700 offer för övergrepp

Året innan, 2019, avslöjade två amerikanska tidningar att minst 700 personer utsatts för sexuella övergrepp i samfundets församlingar de senaste 20 år.

Tre miljoner dollar av utgifterna kan hänföras till den stämning som SBC:s tidigare ordförande Johnny Hunt riktat mot samfundet, sedan han anklagats för att 2010 ha förgripit sig på hustrun till en annan pastor.

Den verkställande kommittén röstade också för att inrätta en helt ny avdelning som ska verkställa en rad reformer som man beslutade om för två år sedan utifrån övregreppsskandalerna. Hittills har mycket av det arbetet fallit på ideella krafter.

Sydstatsbaptisternas högkvarter i centrala Nashville kostade 8 miljoner dollar när det byggdes på 1980-talet, på mark som donerats av ett förlag inom SBC. År 2021 uppskattades dess värde till 31,7 miljoner dollar, skriver Christianity Today.

Fler artiklar för dig