Nyheter

Digital kyrkvärd ska hjälpa besökare på kyrkogården

Församling i Strängnäs stift blir den första som tar hjälp av ny teknik

Har du någon gång haft problem att hitta till rätt gravplats? Snart kan besökarna på Turinge kyrkogård, en mil väster om Södertälje, ta hjälp av en så kallad digital kyrkvärd för att inte gå vilse.

Turinge-Taxinge församling i Strängnäs stift har ungefär 1 400 gravar. Majoriteten av dessa finns på Turinge kyrkogård där också Turinge kyrka ligger.

Kyrkoherde Patrik Ingemansson berättar för Dagen att församlingen under en längre period har funderat på hur den externa informationen kan förbättras.

– Vi var inne på att skaffa en digital affischtavla, men så hörde företaget som tillverkar den digitala kyrkvärden av sig och då bestämde vi oss för att satsa på det.

Den stora skillnaden är att församlingens nya kyrkvärd är interaktiv. I stället för att enbart visa information på en digital tavla kommer människorna som besöker Turinge kyrkogård att kunna klicka på skärmen och söka efter specifika gravar genom att skriva namnen på dem som ligger begravda. Besökarna får då beskrivet på en karta hur de ska gå för att hitta rätt.

– Det här kändes som ett mer lockande alternativ, förklarar Patrik Ingemansson.

Information om församlingens verksamhet

Besökarna kommer samtidigt inte enbart ha stor nytta av kyrkvärden när de ska lägga ned en blomma eller tända ett ljus.

På den digitala kyrkvärden kommer det även gå att läsa om kyrkans historia, att beställa gravvård, se lokala busstider och få information om planerade aktiviteter i kyrkan och församlingen, så som gudstjänster, dop, konfirmation och vigslar.

Kyrkvärden är byggd för att klara väder och vind och står redan på sin plats vid entrén till Turinge kyrkogård. Den är dock inte driftsatt och den officiella invigningen är planerad till slutet av september.

Patrik Ingemansson, kyrkoherde i Turinge-Taxinge församling.

Hur kommer det sig att Sveriges första digitala kyrkvärd hamnar på Turinge kyrkogård?

– Ryktet säger att företaget som tillverkar kyrkvärden fick tips om vår församling och kontaktade oss och frågade om vi var intresserade, svarar Patrik Ingemansson.

---

Fakta: Sveriges första digitala kyrkvärd

  • Den digitala kyrkvärden är en lösning som tagits fram av två företag som tillsammans förser systemet med aktuellt och uppdaterat innehåll.
  • Sedan tidigare finns digitala kyrkvärdar i Norge. Den allra första installerades vid Skedsmo kyrka utanför Oslo i februari förra året.

---

Fler artiklar för dig