Nyheter

Ray Baker bad hbtq-personer om ursäkt

Talade på omtvistad kyrkhelg i Finland

På fredagen inleddes Kyrkhelg Nord i Karleby i Finland där teologen Ray Baker medverkar. Hans deltagande har skapat debatt i både Finland och Sverige, där en del såg det som ett sätt att förespråka omvändelseterapi.
– Jag vill inte såra någon, jag vill bara hjälpa människor att följa Jesus, sa han enligt Kyrkpressen när vid konferensens start.

Ray Baker är lärare på Apologia i Stockholm och har suttit med i den arbetsgrupp inom Evangeliska frikyrkan (EFK) som bearbetat frågorna om samkönade relationer.

Han har tidigare skrivit i Dagen om hur han brottats med sin dragning till andra män och landat i att ”utlevd homosexualitet är oförenlig med en bibeltrogen kristendom”. I dag har han både fru och barn.

Denna helg skulle Ray Baker tala under rubriken ”Varför jag inte är gay trots att jag gillar killar” på Kyrkhelg Nord, som arrangeras av Karleby svenska församling. Programpunkten sågs av kritiker som ett uttryck för omvändelseterapi, alltså att med påtryckningar eller tvång få en person att undertrycka sin sexuella läggning.

Bland annat skrev Mark Levengood på Instagram att det var ”fullständigt skamligt att kyrkorna, mot all forskning och mot bättre vetande, bjuder på en sådan föreläsning”. Ray Baker förnekade själv att han förespråkar omvändelseterapi, och trots kritiken valde arrangörerna att genomföra konferensen som planerat.

Talade vid inledningsmötet

Ray Baker vittnade om sin personliga resa under det möte som inledde Kyrkhelg Nord på fredagen, skriver Kyrkpressen. Flera gånger vände han sig också till eventuella hbtq-personer bland besökarna i den fullsatta kyrkan.

– Nu vet jag inte om du som är här i kväll är straight eller gay, men jag själv kunde inte hitta ett sätt att förena Bibeln med mina känslor. Jag var arg på Gud och svartsjuk på mina straighta vänner, sa han enligt Kyrkpressen.

Ray Baker berättade om hur han träffade en kvinna, och om hur de utvecklade en nära vänskap som till hans förvåning ledde till fysisk attraktion och äktenskap.

– Det finns människor som tänker “fy vad tragiskt”. Eller Mark Levengood som trakasserat oss och sagt ”stackars kvinna”. Till det vill jag säga att en av de grundläggande principerna i hbtq-rörelsen är att man får älska vem man vill, sa Ray Baker enligt Kyrkpressen.

”Kan vara ett alternativ”

Hans egen väg, sa Ray Baker, kan inte ”tas som en mall för hur hbtq-personer ska göra”.

– Men jag tror det kan vara ett alternativ för en del, sa han.

Han avslutade med att be hbtq-personer om förlåtelse.

– Jag vill be om ursäkt för alla oreflekterade okänsliga kristna som kan ha sårat dig. Jag vill be om ursäkt för de som motiverats mer av homofobi än av Kristi kärlek, sa han, och tillade:

– Jag vill inte såra någon, jag vill bara hjälpa människor att följa Jesus.

Fler artiklar för dig