Nyheter

Kristna pensionärer: Värna kristna värderingar i public service

RPG tycker till i spontanremiss till statlig utredning

Den kristna pensionärsföreningen RPG vill värna det svenska språket och de kristna värderingarna i public service. De vill också behålla det fasta marknätet och kan tänka sig att höja serviceavgiften för att bibehålla kvalitet.

I slutet av förra veckan lämnades remissvaren in till den pågående public service-utredningen. I samband med det ville RPG komma till tals.

– Det är viktigare än någonsin i en orolig tid att värna om vår demokrati och i den ingår ett fritt och oberoende public service, säger Ann-Christin Lindbom, organisationens förbundsordförande.

RPG tycker att public service har en viktig roll i värnandet av det svenska språket och den svenska kulturen. En kultur som de lyfter fram bygger på kristna värderingar.

Varför är det viktigt att public service bidrar till att bevara svensk kultur och språk?

– I dag har det nästan blivit lite fult att prata om kristendomens roll i vårt samhälle men det är ju faktiskt en grundpelare i juridiken. Jag tänker också att det behövs grundläggande kunskaper om till exempel våra kristna högtider för att kunna förstå svenska klassiker inom litteraturen, Ingmar Bergmans filmer eller ett klassiskt musikaliskt verk.

– När det gäller språket är det ju viktigt för att vi ska förstå varandra och då är det viktigt att SVT använder språket på rätt sätt. Varför heter det talkshow till exempel? Och en sådan sak som att en reporter säger ”för nu”. Jag förstår att det är översatt från engelskan men det låter töntigt rent ut sagt, säger Ann-Christin Lindbom.

Vill att olika åsikter får komma fram

Att public service går att tillgå via marknätet anser de vara en demokratifråga och de är också måna om att public service inte ”utsätts för snäv politisering eller omotiverad granskning”. Ann-Christin Lindbom menar att det handlar om att olika åsikter tillåts komma fram. Som exempel lyfter hon fram rapporteringen kring Israel-Palestina där hon tycker att det är viktigt att alla sidor blir belysta utan påverkan av olika intressegrupper.

Det mest iögonfallande i RPG:s tankar om public service framtid kanske ändå är öppningen för en höjd serviceavgift. Organisationen menar att en sådan kan bli nödvändig, bland annat för att se till att den inhemska produktionen inte minskar.

Riskerar inte det drabba människor som redan har det tufft ekonomiskt, som exempelvis många pensionärer?

– Jo, och därför är det viktigt att fundera på hur det här görs så att det inte drabbar dem som har det svårast ekonomiskt. Det som är viktigt är att vi har en public service som håller hög kvalitet.

---

Fakta: Public serviceutredningen

  • Utredningen handlar om hur public service ska regleras under åren 2026–2033.
  • I maj lämnade public service-kommittén, ledd av tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, över sin utredning till kulturminister Parisa Liljestrand (M).
  • 150 remissvar har nu lämnats in.
  • Källa: SVT Nyheter

---

Fler artiklar för dig