Nyheter

Analys: Risk för ett fullskaligt krig

TEL AVIV. Spänningen trappas upp timme för timme mellan Israel och Hizbollah – och striderna riskerar att utvecklas till fullskaligt, kanske regionalt krig. Israel genomförde en målinriktad attack mot en Hizbollahledare i Beirut på fredagen efter massiva bomb- och raketattacker på båda sidor om gränsen.

Israel och den terrorstämplade libanesiska islamistgruppen Hizbollah befinner sig på randen av storkrig efter snart ett år av bomb- och raketkrig längs den israelisk-libanesiska gränsen.

Hizbollah gick till angrepp mot Israel för att markera stöd för sina allierade i den likaledes terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas efter attacken den 7 oktober förra året, de massakrer mot israeliska gränsbyar som utlöste Gazakriget.

Hizbollah har skjutit tusentals raketer mot Israel under året och Israel har svarat med flygangrepp. Men hittills har båda sidor ”hållit balansen” med begränsade attacker och relativt få personskador.

Nu markerar Israel att man vill sätta stopp för utnötningskriget som drivit upp till 100 000 människor på flykt från norra Israel – och minst lika många på andra sidan gränsen från södra Libanon.

”Efter elva månader har Israel gått in i en ny fas och pressar Hizbollah mer och mer att gå med på en överenskommelse. Om inte, är en markoffensiv i Libanon klar att starta”, lyder rubriken över en analys på Israels största nyhetssajt, Ynet, av Ron Ben-Yishai som är veteran bland israeliska militära kommentatorer.

Libanon primär krigsskådeplats

Den israeliska regeringen och militären förklarade officiellt för några dagar sedan att norra fronten, alltså Libanon, nu är den primära krigsskådeplatsen. Inte den södra fronten, Gaza, där Israel anser sig ha mer eller mindre oskadliggjort Hamas som militär styrka – även om Hamas fortfarande håller runt 100 israeler, levande och döda, som gisslan medan israeliska trupper fortfarande är kvar i Gaza.

Israel har de senaste dagarna flyttat stora styrkor till gränsen i norr. Armén ska samtidigt genomföra omfattande militära övningar längs gränsen mot Libanon under veckoslutet. Sådana övningar har ofta genom historien, inte bara i Mellanöstern, fungerat som täckmantel för förberedelser till en större markoffensiv.

Samtidigt har Israel den senaste veckan riktat dråpslag efter dråpslag mot Hizbollah. Först de spektakulära attackerna mot tusentals personsökare och andra kommunikationsmedel som Hizbollahmän använde. Ett tiotal personer dödades och tusentals skadades.

En förödmjukande motgång för den Iranstödda islamistgruppen som är både väpnad milis och politiskt parti – och terrorstämplad i stora delar av världen. Hizbollahs ledare schejk Nasrallah utlovade hämnd på torsdagskvällen och anklagade Israel för att ha utfärdat en ”krigsförklaring”.

Attackerade Dahieh

Det följdes av ytterligare en chock för Nasrallah när israeliskt flyg på fredagen attackerade Dahieh i södra Beirut, ett starkt Hizbollahfäste där gruppen har sitt högkvarter.

Målet var Ibrahim Akil, Hizbollahs operative befälhavare och en av de allra högsta i dess hierarki. Enligt den israeliska militären dödades han när en precisionsstyrd israelisk raket träffade den lägenhet där han befann sig. Han anses ha legat bakom många av attackerna mot Israel. Och USA hade satt ett pris på hans huvud eftersom han pekades ut som ansvarig för attacker mot amerikanska mål i Beirut 1983 som krävde hundratals amerikanska liv. Han anklagades också för en rad andra terroristaktioner från 1980-talet och framåt.

”Attacken i Dahieh ingår i en ny politik … enligt vilken Israel inte fortsätter det utsiktslösa utnötningskriget utan trappar upp sina reaktioner på all beskjutning av Israel oproportionerligt, klart medvetet om att det kan leda till krig i Libanon”, skriver Ron Ben-Yishai i israeliska Ynet.

Den erfarne militärkommentatorn uttrycker vad en stor opinion i Israel känner: att det måste bli ett slut på Hizbollahs dagliga beskjutning av Israel som tömt norra delen av landet på sina invånare.

Samtidigt varnar många i Israel – och omvärlden – för att ett storkrig mot Hizbollah också kan dra in Iran och dess allierade styrkor i Irak, Jemen och Syrien. Samt för att Hizbollah har en stor arsenal precisionsstyrda robotar som kan nå mål i Tel Aviv och hela Israel och därmed vålla stor förödelse. Precis som israeliska attacker kan ödelägga Beirut.

”Israel är redo för fullskaligt krig, bollen är på Hizbollahs planhalva och Israel ger fortfarande Nasrallah en chans att gå det amerikanska medlingsförslaget till mötes om en uppgörelse som gör det möjligt för invånarna i norr att återvända hem”, skriver Ron Ben-Yishai.

Fler artiklar för dig