Nyheter

Mer pengar till kyrkorna - dock inte så mycket som önskat

Den kyrkoantikvariska ersättningen till Svenska kyrkan höjs med 30 miljoner kronor per år i regeringens budget

Det blev inte den kraftiga höjning av statens bidrag till landets kyrkor, kapell och begravningsplatser som Svenska kyrkan hade önskat. Av den budget som släpptes på torsdagen framgår att regeringen höjer den kyrkoantikvariska ersättningen från 460 miljoner kronor om året till 490 miljoner kronor.
– Det är en besvikelse, säger ärkebiskop Martin Modéus i ett uttalande.

Svenska kyrkan hade önskat en gradvis höjning av den kyrkoantikvariska ersättningen, från dagens nivå på 460 miljoner kronor om året, till 700 miljoner kronor år 2027, och att den inflationssäkras. Detta med argumentet att ersättningen sedan 2010 legat kvar på 460 miljoner kronor, och i praktiken inneburit en sänkning.

Någon sådan höjning blir det alltså inte, även om ersättningen nu höjs med 30 miljoner kronor om året, till och med år 2027.

”För att möta ökade behov av vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena samt för att kyrkobyggnader ska kunna hållas öppna föreslår regeringen en förstärkning av den kyrkoantikvariska ersättningen”, skriver regeringen i sin budgetproposition.

– Det är visserligen ett tillskott, men det motsvarar långtifrån det Svenska kyrkan har bedömt vara rimligt och nödvändigt, säger ärkebiskop Martin Modéus i ett uttalande.

– Dagens besked är förvånande och visar att regeringen tyvärr inte fullt ut har tagit till sig av de tydliga signalerna från landets församlingar. Det är en besvikelse särskilt mot bakgrund av det värde alla riksdagens partier har signalerat att det kyrkliga kulturarvet spelar för hela svenska folket.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus.

Förvaltar 3 300 kulturminnen

Under det senaste året har Svenska kyrkan arbetat hårt för att väcka opinion för en höjd ersättning, och bland annat uppvaktat ansvariga politiker. Detta då man sitter med en växande underhållsskuld, där reparationer har fått skjutas på framtiden med risk för ytterligare skador och stigande kostnader.

– Svenska kyrkan kommer nu att behöva söka nya strategier för att hantera de allvarliga konsekvenserna av den långvariga urholkningen, vi kommer inte att släppa detta, säger Martin Modéus.

Svenska kyrkan förvaltar drygt 3 300 kyrkliga kulturminnen, i form av kyrkor och invigda kapell, och får efter skilsmässan från staten år 2000 ett statligt bidrag för att underhålla och reparera dem. Den kyrkoantikvariska ersättningen får också användas till kyrkotomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser, och fördelas av Svenska kyrkan efter samråd med myndigheter inom kulturmiljöområdet.

Svenska kyrkan går in med ungefär lika mycket medel som staten varje år, alltså omkring 460 miljoner, för just vården av det kyrkliga kulturarvet, skriver Kyrkans tidning.


Fler artiklar för dig