Nyheter

Uppgifter: Israels personsökarattack utlöstes i förtid

Personsökarattacken i Libanon ingick i en israelisk plan för att starta fullskaligt krig – men utlöstes i förtid när Mossad befarade att komplotten var på väg att avslöjas

Att få tusentals personsökare att explodera skulle ha varit ett startskott för ett krig i stor skala, enligt underrättelsekällor i USA. Men i stället utlöstes planen i all hast efter rapporter om att flera Hizbollah-män börjat misstänka något kring de nylevererade personsökarna, skriver sajten al-Monitor.
– Det var ett avgörande ögonblick – ”gör det nu eller inte alls”, säger en källa till Axios.

Flera tusen personer skadades och minst ett tiotal dödades när personsökarna började explodera på tisdagen, enligt libanesiska myndigheter.

Israeliska spiontjänsten Mossad uppges ligga bakom komplotten. Små doser sprängämnen ska ha placerats i personsökarna, som köpts in av Hizbollah, innan de nådde Libanon, uppger några av The New York Times källor.

Personsökarna blev varma före expolsionerna

Sökarmodellen har kunnat spåras till den taiwanesiska tillverkaren Gold Apollo. Men det företaget har i sin tur pekat ut licenstillverkaren BAC i Ungern, rapporterar nyhetsbyrån AP på onsdagen från Taipei.

Attacken skedde med så kort varsel att Israels försvarsminister Yoav Gallant bara hann ge sin allierade USA några minuters förvarning, enligt Axios.

Det finns dock rapporter om att en del Hizbollah-medlemmar kände att sökarna blev väldigt varma, och då hann kasta dem ifrån sig innan apparaterna smällde.

Bilder från övervakningskameror i Beirut visar hur apparaterna briserar i små smällar som kastar omkull personerna som bär på dem.

Hizbollah använder ett separat telekomsystem för att kommunicera, bland annat via personsökare. Rörelsen har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner, i hopp om att slippa hackningar och andra attacker.

Israel har inte kommenterat attacken offentligt.


Fler artiklar för dig