Nyheter

Protest mot Pingst efter predikan på Nyhem: ”De har ansvar”

Många reaktioner ledde till namninsamling efter Elijah Lambs tal under Nyhemsveckan • Jenny Olofsson: Pingst har ett moraliskt ansvar här • Pingst FFS: Vi välkomnar dialogen • Predikanten till JP: Jag skämtade.

287 namnunderskrifter varnar för ett skuldbeläggande och radikaliserande budskap inom Pingst, med startpunkt i Nyhemsveckans ungdomshelg i somras. Uppropet har nu överlämnats till pingstledningen, som säger till Dagen att de välkomnar dialogen.

Initiativtagarna till namninsamlingen, Jenny Olofsson och Mia Fernando, har båda ett förflutet i nedlagda och konkursade församlingen Stockholm Karisma Center. De flesta av undertecknarna finns bland människor som var unga på 1990-talet och 2000-talet, uppger de, och som i dag själva tillhör föräldragenerationen.

Stor i sociala medier

Bakgrunden är att 21-årige influencern och Tiktok-evangelisten Elijah Lamb från USA i juni talade på pingströrelsens Nyhemskonferens utanför Jönköping. Där sa han bland annat i en ordvändning att hälften av ungdomarna i hallen kanske borde göra slut med sina pojk- eller flickvänner, och kanske inte dejta alls, för att det stör deras tid med Gud.

2024

– Vi reagerar på ett radikaliserande budskap där livet och personen inte får plats. Även om Elijah Lamb pratade om att man ska ha en varm och bra gudsrelation, så blev budskapet i sin helhet att ni måste bli mer radikala, och att det är vägen att bli av med sin ångest på, säger Jenny Olofsson.

Till vardags är hon sjuksköterska och jobbar med psykosocial handledning för sjukvård och socialtjänst samt är sexualupplysare.

Halvbild.

Uppmanar: Granska era talare

Hon är glad för att hon och Mia Fernando i slutet av förra veckan blev mottagna i Alvik, Stockholm, av Richard Svensson, verksamhetsledare för Pingsts församlingsavdelning, Gustaf Nyström, ledare för Pingst Ung, samt Johanna Bode, pastor i Västra Frölunda och ordförande i programsektionen för nästa års Nyhemsvecka.

Namnuppropet uppmanar Pingst att granska talare som bjuds in, ge ungdomar redskap att analysera och diskutera predikningar samt att lära av historien så inte nya Stockholm Karisma Center och Knutby med mera uppstår.

– Vi hade ett bra möte där vi fick föra fram vår oro. Jag uppfattade att de lyssnade, men det viktigaste för oss är att något händer framåt. Pingst har ett moraliskt ansvar här, säger Jenny Olofsson.

Respekt för individer

Även Richard Svensson, uppger för Dagen att han är glad över mötet med namninsamlarna, och säger att de har kunnat peka på angelägna saker för Pingst att ha med sig.

Det här är absolut saker vi behöver vara uppmärksamma på.

—  Richard Svensson, verksamhetsledare Pingst FFS

– Det är viktigt att vi i Pingst tittar över kultur, hur vi kommunicerar, hur vi bemöter människor och vilket rum vi gör för individerna att själv få tänka och äga processer. Här måste det finnas respekt.

Richard Svensson.

Han understryker att en konferens- eller församlingsledning alltid har ansvar för det som sägs och förmedlas, men påpekar samtidigt att budskap kan uppfattas på olika sätt av olika mottagare. Samtalet vid överlämnandet av namnlistan rörde inte i första hand Elijah Lamb utan var bredare, uppger han.

Ser du skuldbeläggning och radikalisering i pingströrelsen?

– Jag ser inte att det pågår en radikaliseringsprocess som gör att vi måste bli väldigt bekymrade eller extra uppmärksamma. Jag vet vad vi gör varje vecka av olika åtgärder och samtal som förs, genom kursen i Trygga händer och andra processer i att bygga en hälsosam kultur.

– Men det innebär inte att detta inte finns. Det här är absolut saker vi behöver vara uppmärksamma på, och där var vårt samtal värdefullt, säger Richard Svensson.

Tror unga kan fatta beslut

21-årige Elijah Lamb själv skrev i somras i ett mejl till Jönköpings-Posten att han är medveten om den kritik som kommit, men tillbakavisade att han försöker radikalisera tonåringar, och påtalade att han tror att unga människor precis som han själv ”kan fatta legitimt självständiga och kalkylerade beslut för att vara kristna”.

Inpasset om att göra slut med pojk- eller flickvännen menade han var skämtsamt gjort.

”Det var helt klart en sarkastisk kommentar. Jag var rolig och det blev ett skratt! Jag försökte aldrig kontrollera människors relationer eller tvinga någon att dejta vem jag vill att de ska eller något”, skriver Elijah Lamb till JP.

Fler artiklar för dig