Nyheter

Forskare: De äldre låg på för att digitalisera pingstkyrkorna

Verksamheterna i pingstförsamlingar och ALT under coronapandemin granskas i forskningsarbete

Det var äldre personer – inte yngre – som var drivande när pingstförsamlingar runt om i landet började jobba mer digitalt under coronapandemin. Det visar en ny forskningsrapport.

”Vi ställer inte in – vi ställer om” var en devis som upprepades i kyrkorna när Sverige lamslogs av coronapandemin 2020–2022. Runt om i landet började församlingar sända gudstjänster digitalt och ordna digitala samlingar eftersom fysiska möten var omöjligt. Samtidigt inleddes också ett flerårigt projekt där två forskare vid Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) undersökte vilka konsekvenser digital transformation kan få i idéburna organisationer.

Projektet är nu avslutat och slutsatserna är klara. Bland annat har det visat sig att det ofta var de äldre församlingsmedlemmarna – inte ungdomarna – som var drivande i den digitala omställningen. Denna insikt har förvånat forskarna Joakim Netz och Karin Havemose, båda universitetslektorer i arbetsorganisation på JTH.

– Vi följde bland annat en dam på dryga 90 år som var aktiv i genomförandet av den digitala transformationen i hennes församling och i att de skulle fortsätta det digitala församlingsarbetet (efter pandemin), säger Joakim Netz i ett pressmeddelande.

Av forskningsrapporten framgår även att församlingsledningarna i de undersökte kyrkorna överraskades av utvecklingen.

En intervjuad församlingsledare förklarar att ungdomarna bland annat undvek bönemöten eftersom samlingarna upplevdes som sega. Församlingsledaren berättar vidare att många av ungdomarna hade skola på distans och att de var trötta på att sitta vid datorn hela dagarna och därför helst slapp ytterligare ett Zoommöte.

Annan bild i Jönköping

I studien ingår sju pingstförsamlingar utspridda över landet. Av dessa namnges dock bara en: Pingstkyrkan i Jönköping. Det är också denna församling som forskarna har studerat mest ingående. Dessutom har forskarna analyserat hur Akademi för ledarskap och teologi (ALT) arbetade med digital omställning under pandemin.

När det gäller slutsatsen att de var de äldre som var drivande i den digitala omställningen har Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, en något annorlunda bild. I en kommentar till Dagen säger han att de yngre församlingsmedlemmarna var viktiga för omställningen.

– Men i början av pandemin, när de första restriktionerna kom, var det framfört allt riskgrupper som skulle skyddas. Då tänkte vi mycket på hur vi skulle skapa förutsättningar så att våra äldre medlemmar kunde fortsätta att delta i gudstjänsterna. Bland annat började vi sända lokal-tv.

Marcus Ardenfors

Vad tror du det beror på att äldre medlemmar var viktiga i andra pingstförsamlingar?

– Det beror nog på att demografin ser olika ut i församlingarna.

Kompetensutveckling av personal

Projektet inleddes med en förstudie under den pågående pandemin. I detta skede analyserades bland annat interna dokument och externt tillgänglig information om pingströrelsen. Några månader efter att restriktionerna hade släppts påbörjades den första huvudstudien då realtidsstudier genomfördes av verksamheterna som Pingstkyrkan i Jönköping och ALT drev.

Arbetet pågick i mer än 1,5 år och kompletterades under 2023 med fallstudier av sex pingstförsamlingar på olika platser i landet.

Marcus Ardenfors berättar enligt pressmeddelandet att det under pandemin blev uppenbart för församlingen att de behöver anpassa sig till den digitala verkligheten för att upprätthålla en god kontakt och skapa delaktighet inom församlingen.

– Det här forskningsprojektet har varit en värdefull investering i kompetensutvecklingen av vår personal och gett oss frågeställningar och analyser som vi inte hade haft förutsättningar att arbeta fram själva, säger han.

Större roll för civilsamhället

Inte helt oväntat visar studien att kyrkornas digitala erbjudanden ökade under pandemin. När beslutet kom att covid-19, från och med den 1 april 2022, inte längre skulle kategoriseras som en samhällsfarlig sjukdom hade några av församlingarnas och ALT:s digitala erbjudanden också integrerats i den ordinarie verksamheten och permanentats. Men enligt rapporten avvecklades de flesta digitala erbjudanden.

”Den här motsättningen mellan att utveckla och avveckla digitala erbjudanden ledde exempelvis till tvetydighet för ALT inför beslut om investeringar i utbildningar för digitalt pastorsledarskap”, skriver Joakim Netz och Karin Havemose.

Fokus för den avslutade studien var hur ALT och de undersökta församlingarna jobbade med digital transformation under coronapandemin. Joakim Netz och Karin Havemose konstaterar samtidigt att civilsamhället i allt högre grad förväntas ta ett större ansvar vid olika typer av samhällskriser och nu vill de gärna fortsätta arbetet kring civilsamhällets strategiarbete för digital transformation vid andra kriser.

– När gängkriminaliteten eskalerar har idéburna rörelser som pingstkyrkan en betydande roll för hur samhället med hjälp av digitala lösningar kan ta hand om unga och utsatta innan det är för sent, säger Joakim Netz.

---

Fakta: Studien

  • Forskningsprojektet har rubriken ”Kyrkans digitala transformation och gränsöverskridande strategiarbete vid samhällsutmaningar”.
  • Arbetet inleddes med en förstudie 2021–2022.
  • Den första huvudstudien (Pingst Jönköping) påbörjades 2022-05-01 och avslutades 2023-11-30.
  • Den andra huvudstudien (Akademi för ledarskap och teologi, ALT) påbörjades 2022-05-01 och avslutades 2024-01-31.
  • Den tredje huvudstudien (jämförelse av olika pingstförsamlingar) genomfördes mellan 2023-01-01 och 2023-12-31.

---

Fler artiklar för dig