Nyheter

Jomshof misstänks för hets mot folkgrupp: Blir slagträ om yttrandefrihet

Har klivit av från sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott • De som försvarar SD-toppen Richard Jomshof vill göra saken till en yttrandefrihetsfråga

SD:s toppnamn Richard Jomshof är misstänkt för hets mot folkgrupp baserat på två tecknade bilder om muslimska migranter som han spridit på sociala medier. SVT visar nu att bilderna har sitt ursprung hos en hindunationalistisk gruppering.

Det var i fredagsintervjun i Kvartal som Richard Jomshof (SD) själv berättade att han misstänktes för hets mot folkgrupp och att han därmed tog en paus från sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott. Sedan dess har debatten brakat loss, där Jomshofs försvarare pekar på vikten av yttrandefrihet, även när det gäller grova påståenden om religiösa grupper.

I det här fallet rör det sig alltså om två teckningar som båda anspelar på muslimer som tar sig in i Europa. I det ena fallet är det en pakistansk man som håller på att drunkna, men som räddas upp på en båt som det står England på. När den pakistanske mannen väl kommit upp i båten knuffar han ut engelsmannen som precis räddat honom och tar i stället sikte på de två kvinnorna som är ombord. ”Rape jihad”, (våldtäktsjihad) står det på den åra han klipper till engelsmannen med.

I det andra fallet är det ett hus som muslimska invandrare välkomnas in i, ett hus som det står Europa på. ”Medmänsklighet först” säger mannen som bjuder in. Snart står huset i lågor. ”Islam först”, säger mannen som tuttat på.

Blasfemilagar

”Det inträffade väcker många frågor”, skriver Richard Jomshof själv på plattformen X, där han alltså tidigare spridit dessa bilder.

”Vill vi ha ett Sverige med blasfemilagar och andra inskränkningar av yttrandefriheten? Vill vi ha ett land där publikationer som exempelvis satirtidningar som Charlie Hebdo förbjuds och stämplas som haram?”

Många som stödjer honom lyfter också samma sak, att det här handlar om yttrandefrihet och rätten att få säga vad man vill om en religion. Bilderna har beskrivits som satirteckningar och flera har också valt att sprida dem i sympati med Richard Jomshof.

Indiskt ursprung

SVT har nu gjort en granskning för att se var bilderna som Richard Jomshof delade kommer ifrån. Det visar sig att de har sitt ursprung i Indien, vilket de kunnat se tack vare en vattenstämpel som tecknaren använder som signatur.

– Den vattenstämpeln leder oss till en politisk opinionssajt i Indien som förespråkar hindunationalism, säger Joachim Sandell, reporter på SVT.

Sajten är full med liknande teckningar av det slag som Richard Jomshof delat.

– Framför allt handlar de här bilderna om att framställa pakistanier i allmänhet och muslimer i synnerhet på ett nedsättande vis.

Politisk fråga

Att Richard Jomshof är negativt inställd till islam är känt sedan länge, han har ägnat i stort sett hela sitt politiska liv åt att detta ämne och har även flera gånger tidigare delat liknande satirteckningar. Bland annat har Jomshofs twittrande plockats upp i riksdagsdebatter, efter att han delat en bild på en trojansk häst som välkomnas in genom stadsportarna i en stad som benämns som Europa. Inne i hästen sitter krigarna som enligt den antika berättelsen är utskickade för att ta över, och över dem står det “islam”.

Även i det fallet fick Richard Jomshof hård kritik och hans delande av satirteckningar blev också en del av en riksdagsdebatt. Nu är det alltså en juridisk process som inletts, där flera påpekar att den nuvarande regeringen med hjälp av SD har skärpt lagstiftningen för att göra det olagligt att förneka Förintelsen, vilket även skulle kunna spela roll i lagen om hets mot folkgrupp.

Fler artiklar för dig