Nyheter

Efter inbrottsvåg i Skaratrakten: Invånarna vaktar sina kyrkor

Åtta kyrkor i Skara stift har drabbats av inbrott på senare tid • Polisen misstänker en liga

På drygt två veckor har det skett en rad inbrott i Svenska kyrkans kyrkor i Skaratrakten. Samtliga ligger utanför tätorter, och inte i något fall verkar stora summor eller värden ha försvunnit. Ännu finns inga misstänkta.
- Även om inbrott i hemmet sätter sig djupare så är det ändå en form av kränkning av det människor håller för heligt, säger församlingsherde Emanuel Carlsson.

Sedan den 24 augusti har polisen fått in anmälningar om inbrott i åtta kyrkor, flera personalbodar och ett församlingshem. Samtliga ligger i västra Skaraborg, och de flesta i Götene kommun.

– En gemensam nämnare är det geografiska området. Dessutom tycks det som att det inte stulits större belopp, även om det kan finnas andra värden kopplade till ärendena, säger Jens Andersson, presstalesperson för polisen i region Väst, till Dagen.

Den kyrka som drabbats i Skara pastorat är Skånings-Åsaka kyrka i Skara. Där möttes personalen på måndagsmorgonen av krossade glasrutor, uppbrutna dörrar och ett förstört kassaskåp.

I det här fallet var det mycket jobb för förövarna och mycket skadegörelse.

—  Mikael Lidén, fastighet- och kyrkogårdschef,
Skånings-Åsaka kyrka


– Man tog sig in genom sakristian och kyrkporten, bröt upp dörrar och bröt sönder ett kassaskåp. Men det är inte mycket som stulits, det rör sig om lite småpengar, säger pastoratets fastighet- och kyrkogårdschef, Mikael Lidén, till Dagen.

– Så i det här fallet var det mycket jobb för förövarna och mycket skadegörelse, men för inget värde. Nu är kyrkans medlemmar ute och tittar till kyrkorna, så det är väl mer uppsikt över kyrkorna än någonsin.

Det är en form av kränkning av det människor håller för heligt.

—  Emanuel Carlsson, församlingsherde


Struntade i kyrksilvret

Församlingsherde Emanuel Carlsson noterar att det enligt polisen handlat om samma tillvägagångssätt som i Götene pastorat, där man brutit sig in i ett flertal kyrkor.

– De är inte ute efter kyrksilvret, för det struntar de helt i, även om de är väldigt enträgna. Att förstöra ett säkerhetsskåp kräver både tid och kraft.

På polisens bilder från kyrkan i Skara kunde han se nattvardskärl ligga slängda på golvet.

– Även om inbrott i hemmet sätter sig djupare så är det ändå en form av kränkning av det människor håller för heligt. Jag tänker på våra kyrkvärdar, som vårdar dessa inventarier och det gör mig ont att de ska behöva se detta. De här kärlen har förmedlat kyrkans nådemedel i generationer och betyder något för människor.

Långfredagens gudstjänst sänds från Varnhems klosterkyrka, där församlingsherde Emanuel Carlsson predikar.

Kopia av biskopsring

En annan kyrka där tjuvarna slog till är Medelplana kyrka i Götene pastorat.

Leif Nordlander, präst och aktiv i Frimodig kyrka

– Där tog de en kopia av en biskopsring och en del kontanter. Men vaktmästaren hade lagt 560 kronor i en korg som var kvar, tji fick de, säger kyrkoherde Leif Nordlander till SVT Nyheter Väst.

Några andra kyrkor i pastoratet som drabbats av inbrott är Skälvum, Forshem, Norra Ving, Kinne-Klevas och Holmestad.

Polisen tror att det i flera fall handlar om samma gärningsperson eller gärningspersoner.

– Man har gjort brottsplatsundersökningar och hittat lite dna och skospår som i vissa fall stämmer överens. Så hoppet står till dna-analyser och till att det ska komma in iakttagelser från allmänheten, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

Skälvum kyrka

Oro för nya inbrott

Enligt Maria Classon, stiftsprost i Skara stift, finns en oro för fler inbrott runt om i stiftet.

– Jag tror säkert att häromkring i församlingar och pastorat [...] så finns det en oro: Var är de nu? Kommer de att komma till vår kyrka? Hur ska vi tänka? Hur ska vi göra? säger hon till P4 Skaraborg, men påpekar samtidigt att det sällan finns något i kyrkor att stjäla.

– Egentligen finns inget att ta i kyrkorna. Det finns inga pengar som förvaras. Det man kanske är ute efter är metallföremål som man räknar med att kunna sälja. Men är de tunga och har ett värde så förvaras de så att de inte är åtkomliga.

Fler artiklar för dig