Nyheter

Anklagades för att äta husdjur – samlades i kyrkan

Församling i Springfield kräver en ursäkt efter Donald Trumps uttalande om haitiska migranter.

”Jesus är med oss i sanningen” predikade prästen i kyrkan, dit haitier sökt sig efter Donald Trumps oväntade uttalande om att de skulle äta upp folks husdjur.

– De äter hundarna, de äter katterna, de äter upp husdjuren för människor som bor där.

Donald Trumps påstående om vad som pågår i staden Springfield i Ohio har blivit en av de stora snackisarna inför årets presidentval i USA, inte minst har en uppsjö av komiska filmer spridit sig som en löpeld på sociala medier baserat på uttalandet, där katter och hundar flyr staden i panik.

Men riktigt så kul tycker inte personerna som anklagas för att äta husdjur att det här är. De som pekas ut av Donald Trump är haitiska migranter.

Jesus med oss

Flera medier i USA skriver nu om söndagens gudstjänster i Springfield, eftersom många haitier är kristna och besöker någon av stadens kyrkor. På flera sätt togs anklagelserna att äta husdjur upp, med krav på att fördöma det osanna rykte som spridit sig.

– Jesus är med oss i sanningen, och den är att haitier inte äter vare sig husdjur eller gäss här i Springfield, säger pastor Carl Ruby under sin predikan i Central Christian Church, återgett av nyhetsbyrån AP.

Från församlingens sida önskade man att flera ska delta i deras protest mot de falska anklagelserna och de krävde också en ursäkt av politiker och mediehus som sprider dessa påståenden vidare.

Frigörande besök

Besökare som kom till kyrkan beskrev det som frigörande och terapeutiskt.

– Oavsett vad som hänt så lovsjunger vi Gud, både i goda tider och dåliga tider, säger Viles Dosainvil, en av gudstjänstbesökarna med rötterna i Haiti.

Han hade också ett budskap direkt till Donald Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance, att om de har ett hjärta som slår i samklang med Gud, då måste de ändra på sin retorik och inte säga sådana här saker.

Handlar om invandring

Själva uttalandet från Donald Trump kom i den tv-sända debatten mot Kamala Harris, där de båda presidentkandidaterna fick möjlighet att bemöta varandra. Redan i direktsändningen gjordes en faktagranskning av Trumps husdjursuttalande, där utfrågaren konstaterade att det inte fanns några belägg för hans påstående. Men Donald Trump stod på sig och förklarade att det här var uppgifter som han hade sett på tv.

I efterhand har medier tittat närmare på vad som kan ligga bakom, där det mesta tyder på att det här är ett rykte som plockats upp och fått spridning, till slut blev det väldigt stora proportioner.

Men vad som stämmer är att många haitier har sökt sig till staden Springfield den senaste tiden, vilket också är en liten bricka i det större spelet om USA:s migrationspolitik. Donald Trump har länge pekat ut migranter och flyktingar som moraliskt klandervärdiga där han gång på gång anklagat dem för att begå brott på löpande band, även om det hör till ovanligheten att anklaga dem för att äta katter och hundar.

Fler artiklar för dig