Nyheter

Därför väljer Timbro att lyfta fram religionsfrihet

Högerns tankesmedja lanserar ännu en bok om religionsfrihet - menar att det handlar om en av många frihetsfrågor

Tror man på människans frihet går det inte att separera det ekonomiska från det kulturella och religiösa. Det säger Timbros förlagschef Andreas Heinö Johansson som förklaring till att högerns tankesmedja Timbro ger ut en bok om religionsfrihet. Samtidigt säger han sig vara förvånad över handfallenheten från vänsterintellektuella.

Varför har vi en lag som bestämmer vad kungen ska tro på? Hur religiös får prästen vara på en skolavslutning? Och är det viktigt att religiösa minoriteter rättar sig efter majoritetens uppfattningar?

Det är frukostseminarium på tankesmedjan Timbro, finansierad av Svenskt näringsliv, och här vänds och vrids det på begreppet religionsfrihet. Anledningen är att Timbro förlag lanserar essäboken ”En ofullbordad resa mot religionsfrihet”, där man får följa med på en historieresa från ett Sverige som enbart tillät en religion till dagens mångreligiösa samhälle.

Timbro förlag släpper bok om religionsfrihet. Förlagschefen heter Andreas Heinö Johansson och författaren Anders Johnson.

Samlad berättelse

Teologen Joel Halldorf sitter med i panelen och säger att han läst boken om religionsfrihetens svenska historia med stor förtjusning.

– För jag har inte sett den samlad på det här sättet förut, här får vi hela berättelsen.

Även judinnan Anna Nachman får ge sitt perspektiv om hur det är att verka som minoritet i en kultur där luther fortfarande sitter på axeln, trots det senaste århundradets sekularisering.

Frihetsfråga för högern

Timbros förlagschef Andreas Heinö Johansson är den som leder själva samtalet och han tycker att det är helt naturligt att en tankesmedja på högerkanten diskuterar religionsfrihet på det här sättet.

– Det har vi gjort under lång tid för det är en av de fundamentala värdena vi vilar på, säger han till Dagen efter seminariets slut.

– För pratar man om människors personliga frihet, då kan man inte särskilja den ekonomiska friheten från den kulturella eller religiösa. Tror man på fria samhällen så är religionsfrihet en viktig beståndsdel. Kampen för frihet måste föras på alla fronter.

Han förklarar att den bok som nu ges ut är sprängfylld av kunskap och att den fyller sin funktion eftersom ingen tidigare beskrivit religionsfrihetens historia på det här sättet.

Timbro förlag släpper bok om religionsfrihet. Förlagschefen heter Andreas Heinö Johansson och författaren Anders Johnson.

Ni är en tankesmedja på högerkanten, borde liknande samtal även finnas inom den politiska vänstern?

– Jag har varit i den här branschen i över tio år och jag är fortfarande förvånad över ointresset och handfallenheten från vänsterintellektuella, säger Andreas Heinö Johansson.

Han menar att frågor om religion lyfts fram av Timbro, Axess och Expressens kultursida, medan han inte kan se några liknande diskussioner på vänstersidans tidningar eller tankesmedjor.

– Vänstern har väldigt svårt att ta i de här frågorna och hitta principiella förhållningssätt, medan för oss är det mer självklart.

Ändra i lagen

Författaren Anders Johnson säger till Dagen att hans förhoppning är att den här nya boken ska ge en större förståelse för det samhälle vi lever i, inte minst handlar det om att täppa till kunskapsluckor samt att påminna om det religiösa förtryck som tidigare fanns i Sverige. Han markerar också att det här är en bok som ges ut på ett bokförlag.

– Det är inte en Timbrorapport.

Boktiteln antyder att religionsfriheten inte är fullbordad, när blir den det?

– Vi borde avskaffa lagen om Svenska kyrkan, ta bort kravet på bekännelse för kungen i successionsordningen och tillåta slakt enligt judisk och muslimsk tradition, svarar Anders Johnson då han ger några exempel på att resan mot full religionsfrihet inte är avslutad.

Målet är att staten ska vara sekulär och inte ta parti för någon religion, och fortfarande krävs det vissa lagändringar för att det ska bli så. Men att helt slå fast när resan mot religionsfrihet är slut vill han inte ge, utan menar att det finns flera frågor som skulle kunna diskuteras just nu. Bland annat nämner han de nya demokrativillkoren för trossamfund som vi inte vet hur de kommer att tillämpas, men också hur Sverige börjat lagstifta mot rätten att demonstrera fritt på grund av koranbränningarna.

– Att de mest fanatiska människorna i världen ska få styra över svenska lagstiftning är orimligt, säger han.

Jacob Rudenstrand

---

Fakta: Timbro och religionsfrihet

  • Tankesmedjan Timbro finansieras av Svenskt näringsliv och har ett eget bokförlag.
  • Nu är man aktuella med essäboken ”En ofullbordad resa mot religionsfrihet”, som på 80 sidor beskriver den svenska religionsfrihetens historia.
  • Tidigare har Timbro förlag också gett ut boken ”Den första rättigheten: Frihet till religion, frihet från religion”, skriven av Jacob Rudenstrand.

---

Fler artiklar för dig