Nyheter

Ann Heberlein lämnar Moderaterna: ”Har en längre tid känt mig obekväm”

Kritiserar flera politiska förslag och samarbetet med SD - blir återigen fri opinionsbildare • Gruppledare för Moderaterna Skåne: Förtroendet för Ann Heberlein saknas.

Hon har genom åren kastat sig in i såväl teologiska som politiska debatter. Nu kastar Ann Heberlein, bland annat teologie doktor, in handduken och lämnar med omedelbar verkan sin tjänst hos Moderaterna i Region Skåne, där hon väljer att smälla igen dörren bakom sig.

På sin Facebooksida beskriver Ann Heberlein det som att hon återigen är en fri människa. Anledningen är alltså att hon lämnat sin tjänst som stabs- och budgetchef för Moderaterna i Region Skåne, efter att ha varit anställd av partiet de senaste fyra åren.

Båda sidor bekräftar att det saknas ömsesidigt förtroende, men Ann Heberlein är helt klart den mest frispråkiga parten i detta missnöje.

Ratar politiken

”Jag har under en längre tid känt mig allt mer obekväm med Moderaternas politik”, skriver hon och börjar sedan rada upp vad hon ogillar.

Till att börja med är det planerna på att införa en informationsplikt, något kritiker döpt om till angiverilag, som hon ger tummen ner. Hon menar också att den nya könsbyteslagen som Moderaterna var med och drev igenom är en katastrof, sedan markerar hon också mot stödet till återvandring, obefintlig klimatpolitik samt handlingsförlamning när det gäller sjukvård och skola.

Slutligen konstaterar hon också att ”samarbetet med SD känns alltmer besvärande.”

Fri opinionsbildare

Ann Heberlein går också in mer specifikt på situationen i Region Skåne där hon menar att politikerna misslyckats med såväl vården som kollektivtrafiken.

”Det finns inga förslag, inga visioner, ingen handlingskraft”, skriver Ann Heberlein.

Så nu beskriver hon det som en stor lättnad att återvända till tillvaron som en fri opinionsbildare, där hon nu också kan ta med sig erfarenheten av att ha sett hur politiken fungerar inifrån.

Förvånas av kritiken

Anna Jähnke är regionråd och gruppledare för Moderaterna Skåne och i en intervju med Kristianstadsbladet berättar hon att förtroendet för Ann Heberlein saknas, bland annat för att för att hon inte kunnat underordna sig den hierarki som råder mellan folkvalda politiker och tillsatta tjänstemän.

När det gäller den kritik som Ann Heberlein kommer med svarar Anna Jähnke att hon är förvånad.

– Jag har inte uppfattat att hon har framfört den kritiken som hon nu anger. Hon har ju varit en del av det arbete vi har fört i Region Skåne och jag tycker vi har gjort det bra tillsammans, säger hon.

– Jag tycker det är olyckligt att det slutar på det här sättet.

---

Fakta: Ann Heberlein

  • Ann Heberlein är en känd författare och samhällsdebattör som den senaste tiden jobbat som politisk tjänsteman för Moderaterna i Region Skåne.
  • Hon är också teologie doktor och har flera gånger diskuterat frågor om kristen tro som opinionsbildare.

---

Fler artiklar för dig