Nyheter

”Nästan all vår personal kan komma att sägas upp”

Flera biståndsorganisationer räknar med att skära ned när flera ska dela på Sidas kaka

Uppskjutna deadlines, en osäker framtid och många gissningar. Sådant är läget denna höst, innan Sida bestämt sig för vilka biståndsorganisationer som får ny statlig finansiering för sitt arbete runt om i världen.
– Blir det ingen ny finansiering måste vi avbryta projekten, konstaterar Gerard Willemsen, internationell chef för Equmeniakyrkan.

Just nu råder en spänd väntan i biståndssverige. Först ska regeringen presentera en ny strategi för det bistånd som kanaliseras genom civilsamhället, så som kyrkor eller kvinnoorganisationer. Sedan ska Sidas ge besked om vilka aktörer – svenska och internationella – som kommer att få nya avtal med biståndsmyndigheten.

Först var det sagt att Sida skulle meddela sina beslut i fredags. Sedan sköts det på framtiden. Till detta kommer att den M-ledda regeringen just fått en ny biståndsminister i den tidigare Timbro-chefen Benjamin Dousa.

– Det hela gör det förstås otroligt svårt att planera. Vi får jobba med olika scenarier där det värsta är att vi inte får någonting, uppger Matthias Brunander på Diakonia för Dagen.

Mattias Brunander

– Så vi ser just nu över hur mycket vi måste skära ned, för att inte tala om alla uppsägningar som nu äger rum hos våra partnerorganisationer. Vi står mitt i detta nu och jag kan inte säga hur många tjänster som berörs.

Diakonia är en av de 17 så kallade strategiska partnerorganisationer (SPO) som har haft direktavtal med Sida för sina projekt. Nu sägs deras avtal upp, troligen – fast ändå kanske inte – till den sista december i år, och alla har behövt ansöka på nytt, i konkurrens med drygt 2 700 andra.

Har förmedlat vidare

En annan SPO är Svenska missionsrådet, SMR. Många av dess 29 medlemsorganisationer har fått del av de drygt 170 miljoner kronor som SMR fick från Sida förra året. Flera är för små för att kunna söka direktavtal med Sida och håller nu tummarna för att SMR går vidare i den slutgiltiga gallringen.

Siri Bjerkan Karlsson, ledare för ADRA Sverige

– Om inte SMR godkänns som partnerorganisation så kommer vi att behöva säga upp nästan all vår personal, säger Siri Bjerkan Karlsson, ledare för Adventisternas biståndsorganisation ADRA Sverige, som hittills fått cirka 15 miljoner kronor per år genom SMR.

SMR-medlemmen Kristna fredsrörelsen hoppas däremot på ett direktavtal med Sida. Får man inte det kan närmare 70 procent av organisationens ekonomi komma att ryckas bort efter nyår, vilket Dagen har skrivit om.

Även SMR självt rustar sig för kraftiga nedskärningar.

– Vi är väl medvetna om att vi kommer att få en kraftig sänkning av anslaget också utifall vi får chansen till ett nytt avtal, säger generalsekreterare Charlotta Norrby till Dagen.

Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska missionsrådet.

– Det kan bli drastiska personalnedskärningar, men vi vet ännu inte hur stora de blir. Det påverkas av hur mycket pengar vi får, och av hur mycket av medlen som får stanna kvar i Sverige. Där tror vi att Sida kommer att sätta andra gränser än tidigare.

Ökad insamling

Ett är redan säkert. Alla organisationer kommer att behöva skruva upp sina insamlingsinsatser. Både för att ersätta uteblivna Sida-medel och för att kunna betala den höjda egeninsats som Sida kräver för att dela ut medel. Den höjdes från 5 till 10 procent i mitten av 2024, och höjs ytterligare till 15 procent nästa år.

Johan Bäckrud, Lepramissionen.

– Förra året var egenavgiften 5 procent, vilket gjorde att vi fick betala ungefär 500 000 kronor för Sida-medlen. Om vi får det vi söker nu genom SMR, alltså 8 miljoner kronor, måste vi betala hela 1,2 miljoner kronor, säger Johan Bäckrud, direktor för Lepramissionen.

– Så just nu jobbar vi hårt med att samla in pengar. Vi har redan ökat våra gudstjänstbesök från ungefär 15 förra året till cirka 50 hittills i år.

Lepramissionen i Sverige har bara tre anställda och uteblivna Sida-medel genom SMR skulle drabba organisationens möjlighet att driva påverkansprojekt i Indien, Nigeria och Kenya.

Shukwara leder en av Lepramissionens självhjälpsgrupper i Indien. Hon är förlamad i benen men har fått hjälp att försörja sig själv.

Detsamma gäller Equmeniakyrkans samarbetsprojekt i DR Kongo, Pakistan, Indien och Thailand.

– Besked lär komma denna månad och blir det ingen ny finansiering måste vi avbryta projekten, förklarar Gerard Willemsen, internationell chef för samfundet.

Bild från Frälsningsarméns arbete med jordbruk, matsäkerhet, vatten och sanitet i Malawi.

SMR:s medlem PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, har ansökt om ett direktavtal med Sida.

– Vårt uppdrag som del av en stor kyrkorörelse i Sverige står fast med eller utan Sida-medel, men så klart påverkas projekten av hur det blir, säger direktor Niclas Lindgren till Dagen.

– Just nu jobbar vi mycket med att se på alternativa sätt att finansiera verksamheten, och där är dialogen med församlingarna om både second hand och insamling viktig, men också samtalen med andra givare.

Niclas Lindgren, PMU

Välkomnar konkurrensen

Josephine Sundqvist är generalsekreterare för Läkarmissionen, som har sökt ett direktavtal med Sida och gått vidare i processen. Som det är nu står Sida-anslaget man får genom SMR för bara 2 procent, eller 7,5 miljoner kronor, av organisationens totala omsättning på 383 miljoner kronor. Den allra största delen av intäkterna kommer från privata och institutionella givare – en diversifieringsstrategi som organisationen haft sedan länge.

– Vi förespråkar självklart förutsägbarhet och god planering från Sida, men tror samtidigt på öppen konkurrens och transparens och tycker att de senaste årens politik har varit svårnavigerad, där Sidas olika vidareförmedlingsorganisationer har bestämt nivån på tilldelningen, säger hon till Dagen.

Josephine Sundqvist, generalsekreterare på Läkarmissionen

– Systemet har ibland brustit, då öppna utlysningar av biståndsmedel saknats och handläggningen i vissa fall snarare byggt på historiska beslut. Därför är ökad konkurrens och transparens välkommet, säger hon.

Att prata om systemet som ett ”träsk” som ska ”dräneras” är kränkande.

—  Charlotta Norrby, Svenska missionsrådet (SMR)


Kritik mot biståndshandläggningen

En skarp kritik av civilsamhällets bistånd fördes nyligen fram i en rad artiklar på ledarplats i Svenska Dagbladet.

Här nämns särskilt de jävssituationer som kan uppstå när anställda vandrar mellan Sida och civilsamhällesorganisationerna. En person som pekas ut, om än inte med namn, är Charlotta Norrby på SMR. Detta då hon tidigare arbetade på den avdelning på Sida som finansierar SMR:s biståndsverksamhet.

– Som inom vilken specialiserad bransch som helst byter människor jobb inom det här sammanhanget, säger hon till Dagen.

– I mitt fall är det tydligt utsagt att ingen på Sida som jag är närmare bekant med, eller som har arbetat för mig, får handlägga SMR eller fatta beslut om oss.

Mer oroande, tycker hon, är om artiklarna skulle spegla regeringens syn på civilsamhället som biståndsaktör.

– SMR:s medlemsorganisationer, stora som små, lägger mycket tid och möda på att skapa en bra verksamhet. Att då prata om systemet som ett ”träsk” som ska ”dräneras” är kränkande.

---

Fakta: Biståndet till civilsamhället

  • I våras meddelade Sida att man i slutet av året säger upp alla avtal med sina 17 strategiska partnerorganisationer, kallade SPO:er, i det svenska civilsamhället, däribland SMR, Act Svenska kyrkan och Diakonia. Eventuellt kan respiten komma att förlängas till juni nästa år.
  • SPO:erna fick förra året drygt 1,7 miljarder kronor av Sida, varav större delen förmedlades till cirka 1 750 lokala partnerorganisationer i över 90 länder.
Unga i projektet TOT (training of trainers) i Namibia, som syftar till att hjälpa barn och ungdomar att få utbildning och på sikt jobb. 
"I Namibia har regeringen ansvar för föräldralösa barn tills de fyller 18, sen kastas de i princip ut på gatan och det är enorma problem med prostitution och kriminalitet för ungdomar på grund av detta", säger ADRA Sveriges ledare Siri Bjerkan Karlsson.
  • Sedan början av sommaren sker nu en ny urvalsprocess, som utlysts också internationellt.
  • En rad kristna organisationer har fått veta att de har fått ett första godkännande: Svenska missionsrådet, Act Svenska kyrkan, Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU), Läkarmissionen, Life & Peace Institute, Diakonia, Kristna fredsrörelsen och Erikshjälpen.

---

Fler artiklar för dig