Nyheter

Ena kvällen misshandel - nästa dag historiskt massdop i Gnesta

Nio personer blev de första att döpas i Ådalskyrkans dopgrav, som varit förseglad i 40 år.

För frikyrkopastorn PO Flodström och hans kamrat Marcus Fritjof Andersson blev helgen något de sent ska glömma. Vid halvelvatiden på fredagskvällen blev de påhoppade i Gnesta centrum av några aggressiva ungdomar. Nästa dag fick de se nio människor döpas i sin kyrka, det första dopet där på 50 år.

De båda händelserna har inget som helst samband med varandra. Inte mer än att de råkade inträffa inom loppet av 24 timmar. Men för att på riktigt förstå de tvära kasten backar vi bandet till tisdagen. Då samlades PO Flodström och några av hans vänner för att frilägga dopgraven i Ådalskyrkan i Gnesta, vilken förseglades för 40 år sedan och som inte använts på ett halvt sekel. Siktet var inställt på lördag då nio personer anmält att de ville döpas.

– Vi bräckte upp golvet och tätade noga med silikon, berättar PO Flodström för Dagen.

Allt var nu redo för den emotsedda dophögtiden.

Dop i Ådalskyrkan i Gnesta för första gången på 50 år.

Mötte fulla ungdomar

Men så kom fredagskvällen. Pastor Flodström, hans kompis Fritjof och ytterligare några vänner deltog i en ölprovning som hölls i Gnesta. Sent på kvällen blev de sugna på surströmming att ha på sin kvällsmacka, så de tog en kort promenad för att se om den lokala Coop-butiken hade något sådant att erbjuda. Men när de närmade sig centrum började ett ungdomsgäng skrika åt dem. Snart befann de sig öga mot och öga med ungdomarna och de två kyrkvännerna hamnade i konfrontation.

– Vi behandlade dem som fulla ungdomar, de visade sig vara mellan 17 och 20. Jag önskade dem en trevlig kväll och tänkte gå därifrån, men då visade det sig att en av dem hade smugit sig upp bakom oss, berättar PO Flodström.

Utbildad skyddsvakt

En aggressiv yngling gick till attack mot Fritjof, och då uppstod handgemäng. Vad anfallaren inte visste var att hans offer har arbetat som skyddsvakt.

– Jag försökte lugna honom och skrek ”Jesus älskar dig!” men när inte det funkade använde jag min skyddsvaktsutbildning och ropade ”Backa!”. Då rusade han mot mig och slog av mig mina glasögon, säger Fritjof Andersson som berättar att han några hårda slag senare lyckades lägga ner den aggressive killen på marken.

PO Flodström försökte lugna de andra ungdomarna under tiden. Ett gäng äldre ungdomar dök plötsligt upp för att lägga sig i, men det blev inget av det. PO Flodström och Fritjof Andersson kunde lämna platsen bara för att konstatera att affären var stängd.

Tre gånger ringde PO Flodström polisen, som sa åt dem att vänta på platsen för att lämna sin anmälan, men det hade de ingen lust med efter vad som hänt.

Omtumlade och med en blåtira kring ena ögat (Fritjof) kunde surströmmingsletarna retirera. Deras lördag kom dock att bli betydligt roligare.

PO Flodström och vännen Marcus Fritjof Andetsson tycks ha hämtat sig efter fredagskvällens överfall i centrala Gnesta.

Gemensam dopfest

Gudstjänsten i Ådalskyrkan bjöd på både dop och feststämning. Just denna dag skulle PO Flodström inte predika i gudstjänsten, men hade väl ett annat åtagande.

– Jag hälsade välkommen men sedan hade lovat att laga mat till 80 personer, så jag var trött, konstaterar han glatt.

Det goda humöret är en direkt följd av vad som utspelade sig denna eftermiddag. PO Flodström är anställd som pastor i två församlingar – Ådalskyrkan i Gnesta och Missionskyrkan i Mölnbo – tillsammans utgör de gemenskapen En tro på landet.

Dop i Ådalskyrkan i Gnesta för första gången på 50 år. Dopförrättare är Rickard Sallander, pastor i församlingen Grace Church.

Och nu har gruppen börjat samverka med Grace Church, en fri församling som leds av Rickard Sallander och som inte haft någon egen fysisk hemvist utan hyrt in sig i olika kyrkor i Stockholmsområdet. Lördagens dopfest var ett gemensamt evenemang där Sallander både predikade och tjänstgjorde som dopförrättare. Det var också premiär för Grace Church nya missionsarbete Gospel Train.

Dop och tungotal

PO Flodström låter helt överväldigad när han berättar om dopgudstjänsten.

– Det var nio som döptes. Sex av dem fick tungotalet när vi sedan bad för dem och det hände också för flera andra i gudstjänsten som inte haft det innan. Riktigt härligt, summerar han.

Dopkandidaterna representerade flera olika ålderskategorier, där den yngsta är i tioårsåldern och den äldste är pensionär sedan flera år.

– De flesta är mellan 40 och 50, konstaterar PO Flodström, som ser fram emot ett fördjupat samarbete med Grace Church.

---

Fakta: En tro på landet

  • En sammanslutning i Sörmland bestående av två församlingar – Ådalskyrkan i Gnesta och Missionskyrkan i Mölnbo.
  • PO Flodström är sedan oktober 2022 anställd som pastor i båda församlingarna.

---

Fler artiklar för dig