Nyheter

"Det har tänts en ny längtan att fortsätta be för det här landet”

Pastor Johnny Foglander om betydelsen av Nationell bönekonferens 2024

– Jag tror att bönekonferensen förlöste någonting.
Det säger Uppsalapastorn Johnny Foglander när Dagen möter honom i avslutningen av Nationell bönekonferens 2024 i Citykyrkan i Stockholm.

Johnny Foglander och de övriga styrelsemedlemmarna i föreningen Nationell bön kan andas ut. Responsen på veckans storsatsning, drygt två dagars bön och undervisning i Citykyrkan värmer hans hjärta när vi slinker ut i kyrkfoajén för att kunna tala lite mer ostört under lördagskvällens avslutande bönesamling.

Jesusnamnet sjöngs ut flitigt på Nationell bönekonferens i Citykyrkan, Stockholm.

Hur skulle du sammanfatta de här dagarna?

– Den här konferensen skulle vara ett led i en mobilisering av bön. Och jag tror att det har skett, men samtidigt – när det är så många som är med och leder och det är så många infallsvinklar – är det som att ett stort arbete i bön också är gjort. Övergripande känner jag ändå att det har tänts en ny längtan, beslutsamhet att fortsätta och be för det här landet och be för Guds församling här. Det tror jag är det som folk bär med sig härifrån.

Vad är det viktigaste som har hänt här enligt dig?

– På mötet här i går kväll upplevde jag en stark utsändning från den helige Ande att ta böneeldar och altaren ut i vårt land. För det har ju varit folk här, inte bara från Stockholmsregionen utan människor från olika delar av landet. Bedjare som har kommit hit helt enkelt. Jag tror att det förlöstes nånting där.

Hur har responsen varit?

– Det här är ju bedjande människor som kommer på en bönekonferens och det finns absolut nöd, men också längtan och förväntan på att Gud ska komma på nytt i vårt land. Det är ett väldigt lätt sammanhang att predika i. Det upplever man ju.

Jag får en känsla av att ni är en växande rörelse. Stämmer det?

– Ja, det tror jag. Jag jobbar ju mycket med kontakt med de olika nätverken som finns för bön, olika ledare som försöker samla förena, formera, så att vi blir en bönearmé i landet med större medvetande om varandra. Större respekt mellan varandra, men också att det blir en enighet i målen vi går emot.

Vilken roll spelar världsläget för människors böneengagemang?

– Det är väl ingen hemlighet att när det blir mer svårt och oroligt på olika sätt, så växer samtidigt förståelsen för att vi behöver Guds hjälp. Det tror jag är ganska naturligt.

Nationell Bönekonferens 2024 i Citykyrkan Stockholm.

Två pastorer har kommit ända från Tanzania för att delta i konferensen. Vad betyder deras medverkan?

– Jättemycket. De representerar ju en stor bönerörelse där nere och de har fått på sitt hjärta att be mycket för Sverige. När de samlas till sina böneveckor har de ofta en heldag då alla bara ber för Sverige. De sätter upp svenska flaggan på scenen. De gör det i stor tacksamhet: ”Vi fick evangeliet genom svenska missionärer och nu ser vi att Sverige inte mår så bra så nu vill vi ge tillbaka med vår insats och tid i bön”.

Det är rörande ju.

– Ja. Man känner en ödmjuk tacksamhet. Och jag tror ju att det har stor betydelse också. Personligen tror jag att när vi talar om förutberedda gärningar i Efesierbrevet 2, att de gärningarna faktiskt skapas som ett bönesvar av Gud. Att det här positiva som jag upplever har börjat ske i bönerörelsen i Sverige, mycket är en frukt av deras böner.

---

Fakta: Johnny Foglander

  • Ålder: 69 år.
  • Bor: Uppsala.
  • Gör: Pastor i EChurch i Uppsala.
  • Övrigt: Sitter i styrelsen för förningen Nationell bön som i samarbete med Citykyrkan i Stockholm arrangerade Nationell bönekonferens 2024.

---

Fler artiklar för dig