Nyheter

Gjorde skulptur där Mao skjuter Jesus - konstnär fängslad i Kina

Svenske kollegan Janeric Johansson: Det får mig att tänka på Gui Minhai

En kinesisk konstnär som rönt internationell uppmärksamhet för sina skulpturer av Jesus och Mao har fängslats och anklagas för ha skändat Kinas hjältar, Hans svenske vän och kollega, konstnären Janeric Johansson, är nu orolig för vad som ska hända med Gao Zhen.

I veckan rapporterade CNN:s korrespondent i Hongkong om händelsen som gett eko i internationell press.

Gao Zhens lillebror, Gao Qiang, även han konstnär, uppger för kanalen att ett 30-tal poliser gjort ett tillslag mot brödernas studio utanför Beijing då de tog med sig såväl den 68-årige konstnären som flera av hans konstverk. Bröderna gjorde sig under 00-talet kända för att göra skulpturer som på olika sätt ifrågasatte Mao Zedong och kulturrevolutionen. Lagen om förtal av ”hjältar och martyrer” godkändes 2018 och började tillämpas 2021. Den som fälls för detta brott riskerar fängelse i upp till tre år.

De båda konstnärsbröderna Gao är sedan flera år bosatta i USA där de verkar, men i somras bestämde sig storebror Gao Zhen, 68, att tillsammans med sin fru och parets sexårige son besöka sitt hemland igen. Polisingripandet skedde den 26 augusti, blott en vecka före den planerade resan tillbaka till New York.

Bronsstatyn "The Execution of Christ" (Avrättningen av Kristus) som de kinesiska konstnärsbröderna Gao Zhen och Gao Qiang skapade 2009.

Etablerad i Kina

Malmökonstnären Janeric Johansson, som under många år hade en egen studio i Kina, räknar sig som vän och kollega till bröderna Gao. En gång i Beijing 2015 har de ställt ut konst tillsammans. Janeric Johansson beskriver konstverket The Execution of Christ (Avrättningen av Kristus) som bröderna skapade 2009.

– Skulpturen är en parafras på ett verk som den spanske konstnären Goya har gjort. Men här är det Jesus som står framför exekutionsplutonen och alla som står med gevär föreställer Mao. Allt är i naturlig storlek och hela skulpturen är gjord i brons. Gevären har bajonett på sig och de varnade oss för att röra dem, för de är jättevassa.

– Att låta Mao utgöra alla personer som ska skjuta är förstås väldigt utmanande och jag minns att vi var väldigt förvånade att de vågat göra och ställa ut ett sådant verk, säger Janeric Johansson till Dagen.

Statyn "Mao’s guilt" ("Maos skuld") gjord av konstnärsbröderna Gao Zhen och Gao Qiang från Kina.

”Maos skuld”

Ett annat kontroversiell verk är skulpturen Mao’s guilt (Maos skuld) föreställande kommunistpartiets ordförande Mao Zedong liggandes på knä och hållandes högra handen på sitt hjärta.

– Dessa skulpturer har visats både i USA och i Paris, berättar Janeric Johansson som är orolig för vad som nu ska hända med hans vän.

– Det är väldigt ledsamt att Gao Zhen har hamnat i den här sitsen. Man vet inte vad det ska bli av det hela. Det får mig att tänka på Gui Minhai, den svenske förläggaren som sedan 2015 sitter fängslad i Kina på obestämd tid.

Janeric Johansson, som i 20 års tid verkat som konstnär i Kina, har länge fascinerat av det mod som konstnärer och andra kulturpersoner i landet visat upp. Han konstaterar att den nya lagen gjort de flesta mindre frispråkiga och att exempelvis Gao-bröderna med åren tonat ner samhällskritiken i sina verk.

”Retroaktivt straff”

CNN berättar att såväl bloggare som journalister och komiker dömts med hjälp av den nya förtalstalen, men att Gao Zhen är den första konstnären som anklagas för detta brott. Och CNN betonar att ”bevismaterialet”, de nämnda konstverken, har tillkommit långt innan lagen existerade. Myndigheternas aktion beskrivs därför som ”ett retroaktivt straff”.

”Konstverken som samlats in som bevis av polisen har alla skapats för mer än ett decennium sedan och är en del av en konstnärlig reflektion över Maos kulturrevolution”, uppger Gao Qiang för CNN och tillägger: ”Att bestraffa någon retroaktivt för handlingar som utförts innan en ny lag trätt i kraft går stick i stäv med den vida erkända principen om icke-retroaktivitet.”

Fler artiklar för dig