Nyheter

Forskare analyserade bönerna för Trump: Ringar in supportrarnas teologi

En journalist och flera forskare har granskat de böner som betts vid Trumps kampanjmöten sedan 2022 • Vanlig tro att landet fallit i onåd hos Gud • Trumps namn vanligare än Jesus.

Kampen mot ondskans makter ska ledas av en person som tros vara utvald av Gud. Hans namn är Donald Trump.

Det är journalisten McKay Coppins på The Atlantic som har gått igenom 58 inledningsböner under Donald Trumps kampanjmöten, från november 2022 fram till i dag. Trots att bönerna inte får mycket medieuppmärksamhet menar McKay Coppins att de säger väldigt mycket om Trumps supportrar.

De dryga 17 000 orden som han gått igenom med en forskare gav dels en hel del statistik. Som att Trumps namn nämndes 87 gånger och Jesus Kristus 61 gånger.

Donald Trump – utvald räddare

Men främst har McKay intresserat sig för teologin som genomsyrar bönerna. Den mest citerade bibelversen är från 2 Krönikeboken: ”Om då mitt folk, som mitt namn är utropat över, ödmjukar sig och ber och söker sig till mig och lämnar sina onda vägar, då skall jag höra det i himlen och förlåta dem deras synd och bota deras land.”

Att USA har brutit förbundet med Gud och nu får lida konsekvenserna av det är en vanlig tanke bland en del evangelikaler, menar pastorn och statsvetaren Ryan Burge. Orsakerna till att landet fallit i onåd hos Gud – som de ser det – är bland annat böneförbud i offentliga skolor, olaglig immigration och politiska beslut kring transpersoners rättigheter.

För att återfå Guds favör, tänker man, behöver landet vända om och den som går i fronten är Guds utvalde ledare, Donald Trump. Tidigare, beskriver McKay Coppins, jämfördes Trump ofta med Bibelns kung Kyros – en persisk regent som inte tillbad Israels Gud men ändå befriade dem från slaveriet i Babylon.

I jämförelsen tänkte man sig att Gud använde Trump för sina syften, trots att han saknade tron och karaktären hos en sant troende. Det som förändrats är att många numera anser att Trump både har tro och karaktär och jämför honom med Bibelns rättfärdiga profeter.

En historisk förändring

Bradley Onishi, en av forskarna som gått igenom materialet, berättar att förböner för politiker ofta handlat om att Gud ska ge styrka så att personen kan ha en god karaktär och göra Guds vilja. Den typen av formuleringar finns bland bönerna för Trump, men Bradley Onishi och flera andra slogs av hur många böner som tog Trumps rättfärdighet för given. ”Ingen ber att Trump ska göra rätt, de ber att Gud ska göra rätt genom Trump”, kommenterar Onishi.

Med den utgångspunkten blir anklagelser mot Trump inte potentiella bevis för att han gjort fel, utan tecken på offerskap. Till detta visar bönerna att många ser det kommande presidentvalet som en andlig kamp.

McKay Coppins avslutar sin text med frågan vad som kommer att hända om deras böner blir besvarade. Frågan bottnar i ett uttalande från en pastor som menar att alla som har främjat ondska i detta land kommer att vedergällas den dag Donald Trump blir president.

---

Fakta: Valet i USA

  • Presidentvalet står mellan Republikanernas kandidat Donald Trump och Demokraternas Kamala Harris.
  • Valet avgörs den 4 november 2024.
  • Tisdagen den 10 september hölls en debatt mellan de båda presidentkandidaterna.

---

Fler artiklar för dig