Nyheter

Ärkebiskopen förklarar sig om Ibn Rushd

“Jag inser att det går att tolka som Nalin Baksi gjort”

Ärkebiskopen har fått hård kritik sedan han på plattformen X ifrågasatte att staten drar in bidragen till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Nu förklarar sig Martin Modéus i en debattartikel i Expressen.

S-politiken Nalin Baksi var en av dem som offentligt ifrågasatte ärkebiskopens stöd till Ibn Rushd. Vid omläsning av sitt inlägg på X insåg Martin Modéus att inse att hans ord faktiskt gick att tolka som Nalin Baksi gjort. ”Jag vill försöka förklara. Och lära mig”, skriver Martin Modéus i en debattartikel i Expressen.

”Avsikten var inte att kritisera Folkbildningsrådets beslut. Rådet har sina regler och gjorde den här bedömningen. Mitt syfte var att uttrycka en oro över situationen och att en av tyvärr få muslimska civilsamhällesorganisationer bedömdes inte leva upp till kraven. Vårt civilsamhälle och vår demokrati behöver stark delaktighet och konstruktiva strukturer, och den muslimska delen av civilsamhället är en viktig del”, skriver ärkebiskopen.

Blir bekymrad

Han understryker vikten av rätt balans mellan kontroll och tillit, mellan generositet och tillsyn, när det gäller att försöka hjälpa organisationer, föreningar och studieförbund som anstränger sig för att komma till rätta med sina brister och verka konstruktivt. Folkbildningsrådets beslut att dra in bidraget visar att den vägen inte varit framkomlig när det gäller Ibn Rushd, konstaterar ärkebiskopen.

”När civilsamhällets kraft i samhället minskar blir jag bekymrad”, skriver Martin Modéus.

Efterlyser mer kunskap

Han instämmer med Nalin Baksi att det behövs mer kunskap om tro och religion och att det därför är ”viktigt att vi en tid när både antisemitism och islamofobi ökar, är varsamma med hur vi uttrycker oss om varandra”. Det goda samhället är något vi behöver bygga tillsammans, slår ärkebiskopen fast och fortsätter sedan att förklara att ”kyrkan har en uppgift att arbeta för samhällets och människans bästa”. Martin Modéus pekar på att det var så Jesus gjorde, ”även i miljöer som uppfattades som kontroversiella”.

”Vi försöker hitta de sammanhang som går att arbeta tillsammans med, för demokrati, jämställdhet och tillit. Också i besvärliga miljöer”, skriver ärkebiskopen.

---

Fakta: Detta har hänt

---

Fler artiklar för dig