Nyheter

Ankarstiftelsen satsar på reflexvästar för att rädda barn på väg till skolan

”Våra barn dör. En ny väg, anlagd genom den kaktustäta skogen har blivit en dödsfälla.”
Med så dramatiska ord beskriver Börje Erdtman i en krönika i Ankarbladet situationen i området där Ankarstiftelsen har startat flera skolor.
En del av lösningen kan vara reflexer.

Ankarstiftelsen har sedan flera år projekt i Colombia där de byggt skolor på en halvö i den nordligaste delstaten av landet som heter La Guajira. Organisationen har startat över 100 skolor, med 100 barn som går på varje. Och det är bland annat dessa barn som nu är i farozonen för den ökande biltrafiken. Bättre asfalterade vägar i halvön som utgör La Guajira har nämligen gjort att bilisterna kör fortare.

Befolkningen i delstaten hör till största delen till en av landets ursprungsbefolkningar och uppgår till 100 000. Börje berättar att de bor med sina getter i kaktusskogen i detta landskap som närmast kan karaktäriseras som öken.

– Så barnen, ovetandes om faran, trasslar sig igenom kaktusskogen som växer i området och springer sedan ut för att leka på vägarna, säger Börje Erdtman till Dagen.

Börje Erdtman på Ankarstiftelsen är volontären som räddar barn undan kriminalitet och prostitution och som får knarkkungar att vända sig till Jesus.

Och då händer många tillbud och ofta även tragiska olyckor. Under de första tre månaderna efter vägbyggnationen har 33 personer dött i trafiken i det område där Ankarstiftelsen bygger flera av sina skolor. Antalet skadade beräknas vara 50 gånger högre, enligt Börje Erdtman. Många olyckor inträffar när det är mörkt och det finns inga reflexer att få tag på i området.

Men till det senare problemet har Börje Erdtman tänkt ut en lösning. Han fick kontakt med en kvinna i Colombia, som fått stöd av mikrolån att starta en syateljé. Hon kunde sy reflexvästar.

Nu hoppas man på ett samarbete med skolorna i området och Börje hoppas och tror att rektorerna gärna hoppar på en kampanj där alla barn får var sin reflexsele.

Miryam syr reflexvästar till barnen i La Guajira.

– Det skulle spara många människoliv.

När Börje har berättat om detta när han varit ute och talat så har han fått en hel del omedelbar respons.

– Ja, jag fick till exempel 6 000 kronor av Lasse Holm speciellt till detta. Det är många som vill ge ett bidrag när jag berättar om situationen.

– Jag är fascinerad av enkla metoder och kunskap där människor själva kan förändra sitt samhälle.

Börje Erdtman avslutar sin krönika i Ankarbladet med: Tillsammans kan vi skapa en tryggare miljö för våra barn och förhindra att fler familjer drabbas av sorg och förlust. Någon som vill vara med?

Bra reflexer i Colombia.
Fler artiklar för dig