Nyheter

IS-sympatisörer gripna – misstänks ha planerat attentat mot påven

Påvens moskébesök ska ha väckt vrede hos misstänkta terrorister • Andra gången på kort tid som påven blir föremål för misstänkta attentatsplaner

Indonesisk antiterrorpolis har gripit sju personer som misstänks ha planerat att döda påve Franciskus under hans besök i Indonesien. Det är andra gången på kort tid som påven blir föremål för misstänkta attentatsplaner.

Två saker ska ha väckt de sju personernas vrede: påvens besök i Istiqlal-moskén i Jakarta, Sydostasiens största moské, och det faktum att den indonesiska televisionen lät ett muslimskt böneutrop ersättas av en rullande textremsa för att kunna direktsända påvens besök i landet. Det rapporterar den singaporianska tidningen The Straits Times, med hänvisning till en källa.

De sju, som alltså misstänks ha planerat att döda påven, greps i olika indonesiska städer under ett par dagar i början av september. I en av de gripnas hem fann den indonesiska antiterrorpolisen en drönare, en pilbåge samt pamfletter med IS-propaganda, uppger The Straits Times, som publicerar en bild på föremålen.

Svurit trohet till IS

Antiterrorpolisens talesperson Aswin Siregar uppger att de misstänkta har uttryckt hot, i sociala medier, om att bränna ned byggnader under påvens besök. De ska också ha antytt planer på att genomföra ”direkta attacker under påvens evenemang”, säger Siregar, rapporterar Jakarta Globe. Det hela ska ha kommit till polisens kännedom genom tips från allmänheten och genom polisens egen bevakning av sociala medier.

Flera av de gripna ska ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska staten. En av dem ska dessutom ha ingått i samma gren av IS som 2019 angrep Indonesiens säkerhetsminister, Wiranto, med kniv. Det är inte känt om de misstänkta, vars identiteter framgår endast i form av initialer i polisens kommunikation med medierna, ingår i en och samma terrorcell. Nu väntar sannolikt åtal mot de sju enligt den indonesiska terrorismlagen, rapporterar Jakarta Globe.

Andra gången på kort tid

Det är, såvitt känt, andra gången på kort tid som påve Franciskus blir föremål för misstänkta attentatsplaner. Så sent som i juli i år inledde den italienska polisen en utredning om en misstänkt mordplan i samband med påvens besök i Trieste i nordöstra i Italien. Några dagar före besöket påträffades en övergiven resväska, som innehöll en automatpistol och helt oanvända klädesplagg, vid stadens tågstation. Påven själv ska då ha informerats om saken men ändå valt att genomföra besöket i Trieste, rapporterar nyhetsbyrån Zenit.

Under tolv dagar besöker påven just nu fyra länder i Sydostasien: utöver Indonesien även Papua Nya Guinea, Östtimor och Singapore. Resan är den längsta som den 87-årige påven företagit, både i fråga om tid och avstånd från Vatikanen, sedan han 2013 tillträdde ämbetet.

---

Fakta: Attentatsförsök mot tidigare påve

  • En av påve Franciskus företrädare, Johannes Paulus II, utsattes för ett misslyckat attentatsförsök i maj 1981. På Petersplatsen träffades den dåvarande påven av två pistolkulor.
  • Johannes Paulus II uppmanade senare till förbön för skytten – som han även besökte i fängelse.
  • Genom kyrkohistorien har ett 40-tal påvar blivit dödade. Samtliga oomtvistade påvemord ägde rum under kyrkans första årtusende. Efter år 1 000 anses tre påvars dödsfall eventuellt ha berott på yttre påverkan. Det gäller påvarna Clemens II (1005–1047), Celestinus V (1215–1296), Bonifatius VIII (1235–1303).

---

Fler artiklar för dig