Nyheter

Göteborgs bojkott av israeliska varor stoppas av domstol

”Vänsterstyret har använt bojkotten för att spä på spänningar i samhället i politiska syften”, kommenterar L-politiker

Det rödgröna styret i Göteborg får rejäl bakläxa av förvaltningsrätten som ogiltigförklarar deras beslut att bojkotta varor från Israel. Domstolen konstaterar att en kommun enligt lag inte får ta sig den rätten, samt att det här främst har handlat om att ”manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande”.

Politikerna som styr i Göteborg har gjort vad de kunnat för att få till en kommunal bojkott av israeliska varor. Först klubbade de igenom beslutet i kommunfullmäktige, när beslutet senare stoppades tillfälligt av förvaltningsrätten valde de att överklaga med påståendet att det här borde falla inom ramen för den kommunala kompetensen.

Men nu är ärendet avgjort en gång för alla. Göteborgs stad har inte rätt att införa en kommunal bojkott av varor från Israel eller andra nationer som de anser agerar som ockupanter.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att en kommun inte får ta sig friheter på det utrikespolitiska området, så som man försökt göra i Göteborg, utan det är regeringens uppgift. På juridikprosa tar de också fasta på den kritik från den borgerliga oppositionen som menar att de rödgröna politikerna agerar som om de vore aktivister.

”Förvaltningsrätten anser utifrån handlingarna i målet att det framstår som att syftet med det överklagade beslutet har varit att manifestera sitt ogillande av vissa – av nämnden valda – staters agerande, snarare än att få till en ändamålsenlig upphandling”, skriver man i domen.

Viktig markering

Det politiska beslutet om en Israelbojkott har kritiserats hårt av oppositionen och nu välkomnar man beslutet från förvaltningsrätten.

”En viktig markering av rättsväsendet mot antisemitism”, kommenterar kommunalrådet Axel Darvik (L) på plattformen X.

”Vänsterstyret har använt bojkotten för att spä på spänningar i samhället i politiska syften. Vi behöver i stället sammanhållning och respekt mellan olika grupper.”

Även KD:s kommunalråd Elisabet Lann (KD) noterar med glädje domstolens beslut. ”Bojkotten mot israeliska varor strider mot lagen”, konstaterar hon.

Talade för muslimer

Turerna kring Göteborgs försökt till Israelbojkott har varit många. Exempelvis fick det stor uppmärksamhet när kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) berättade om varför det var viktigt att bojkotta Israel inför en stor muslimsk publik. Trots kritik har det rödgröna styret försökt driva frågan vidare, men inte helt problemfritt. Bara för några veckor sedan valde MP-politikern Eva Ternegren att hoppa av rollen som ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden, den nämnd som hanterat frågan, eftersom hon inte sa sig vara beredd att hantera efterföljderna av förvaltningsrättens beslut.

---

Fakta: Göteborgs politik

  • Sedan valet 2022 styrs Göteborgs stad av de tre partierna S, V och MP.
  • Styret möjliggörs också av Centerpartiet, som sitter på en vågmästarroll.

---

Fler artiklar för dig